Ukrajina pokrenula istrage o više od 122.000 mogućih slučajeva ratnih zločina
Foto: Reuters, Arhiva

Od početka ruske invazije

Ukrajina pokrenula istrage o više od 122.000 mogućih slučajeva ratnih zločina

Ukrajina je od početka ruske invazije pokrenula istrage o više od 122.000 mogućih slučajeva ratnih zločina, izjavio je ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin.

Prema njegovim riječima, identifikovano je 511 počinilaca zločina i pred ukrajinskim sudovima je izrečeno 80 osuđujućih presuda, većinom u odsustvu.

Ukrajinske i vlasti zapadnih zemalja tvrde da posjeduju dokaze o ruskim ubistvima, egzekucijama, bombardovanju civilne infrastrukture, prisilnoj deportaciji.

Očekuje se da će broj ratnih zločina rasti, izjavio je Kostin agenciji Rojters u Berlinu, tokom konferencije o međunarodnom krivičnom pravu.

Kostin je naveo da je u dokumentovanju i istrazi zločina i gonjenju počinilaca potrebna pomoć međunarodne zajednice, mada će 99 odsto slučajeva biti obrađeno u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.