Krapović sa Ben David: Članstvo Švedske u NATO osnažiće evroatlantsku bezbjednost
Foto: Ministarstvo odbrane

Krapović sa Ben David: Članstvo Švedske u NATO osnažiće evroatlantsku bezbjednost

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas sa ambasadorkom Švedske za Crnu Goru, Anikom Ben David.

On je izrazio uvjerenje da će dobra bilateralna saradnja, uključujući i sektor odbrane, biti unaprijeđena u narednom periodu, imajući u vidu izvjesno brzo pristupanje Švedske Alijansi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

Ta će saradnja neminovno biti dodatno ojačana zajedničkom implementacijom zahtjevne NATO agende, kazao je crnogorski ministar odbrane.

Krapović je pozdravio odluku Švedske da pristupi Alijansi, ocjenjujući je kao odgovoran pristup novonastalim bezbjednosnim izazovima, sa dalekosežnim geostrateškim konsekvencama, posebno imajući u vidu tradicionalno vojno neutralan status ove države, ali i pohvalio doprinos koji Švedska, u statusu pozvane države, pruža evroatlantskoj bezbjednosti.

On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju vojne adaptacije Alijanse i da pruža podršku Ukrajini dok god je to neophodno, uz kredibilno ulaganje u odbranu, koje će ove godine dostići 2% BDP.

Ministar odbrane dodao je da 44. Vlada nastavlja konkretnim koracima da sprovodi reformske procese koji će Crnu Goru preporučiti kao narednu članicu EU, te da oko ovog prioriteta postoji široka saglasnost političkih činilaca u državi.

"Naglasio je da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje i bezbjednosti Zapadnog Balkana, te da samo koordinisanim angažovanjem svih međunarodnih aktera ovaj region neće biti prepušten malignom uticaju trećih strana.

Ben David je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu evropskih integracija, smatrajući sam proces značajnim u pogledu jačanja kapaciteta nacionalnog sistema.

Ona je istakla da je rat u Ukrajini bio direktan faktor rasta podrške javnog mnjenja učlanjenju u Savez, nakon čega je uslijedila i institucionalna odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo.

Kazala je da će NATO u Švedskoj imati pouzdanog saveznika, spremnog da srazmjerno participira u implementaciji zadataka sa agende", navodi se u saopštenju. 

Protokol o pristupanju Švedske u NATO ratifikovali su parlamenti svih članica osim Mađarske, za koju je najavljeno da će to uraditi na početku proljećnjeg zasijedanja, zakazanog za kraj februara.

Nakon toga, i deponovanja Instrumenta za pristupanje u Vašingtonu, Švedska će formalno postati 32. NATO članica. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.