Plan Velike Britanije za migrante

Plan Velike Britanije za migrante "nekompatibilan" sa ljudskim pravima

Ideja Sunakove vlade je da se trajnim prebacivanjem u Ruandu migranati obeshrabre drugi koji čamcima i brodićima kreću preko Lamanša put Britanije Vrhovni sud je ocijenio kao ilegalan

Plan konzervativne vlade Velike Britanije da dio kontigenta tražilaca azila u toj zemlji trajno preusmjeri na Ruandu je "fundamentalno nekompatibilan" sa obavezama koje je Britanija preuzela u pogledu poštovanja ljudskih prava, saopštio je u Londonu nadzorni odbor oba doma nacionalnog parlamenta.

Donji dom parlamenta, u kojem vladajući konzervativci imaju većinu, usvojio je sporni zakon nazvan "Bezbjednost Ruande", ali u gornjem domu, Domu lordova, koji čine neizabrani poslanici parlamenta, ovaj propis je naišao na veliki otpor i nastojanja da se on promjeni.

Konzervativna partija loše stoji pred parlamentarne izbore, i njen lider, premijer Riši Sunak stoga insistira na rješavanju problema velikog priliva migranata koji u malim brodovima stižu do južnih obala Engleske. Ideja Sunakove vlade je da se trajnim prebacivanjem dijela pristiglih migranata u Ruandu obeshrabre drugi koji čamcima i brodićima kreću preko Lamanša put Britanije.

Međutim, taj plan je u novembru prošle godine pred Vrhovnim sudom Velike Britanije propao kao ilegalan, uz ocenu da Ruanda, zemlja na istoku Afrike, nije bezbjedna destinacija za migrante.

Sunakova vlada je potom sa Ruandom sklopila bilteralni sporazum kojim se jamči bezbednost migranata koji bi bili prebačeni u tu zemlju, a zatim osmislila "Zakon o bezbednosti Ruande" kojim se britanskoj vladi omogućava da zaobiđe prepreke koje bi joj pri deportacijama postavljali sudovi, uključujući Evropski sud za ljudska prava.

Zajednički komitet za ljudska prava britanskog parlamenta, koji uključuje članove vladajućih konzervativaca i opozicionih stranaka, ocijenio je u izvještaju da zakon "otvoreno zaziva mogućnost da Velika Britanija krši međunarodno pravo" i omogućava britanskim zvaničnicima da se "ponašaju na način koji je nekompatibilan sa standardima ljudskih prava".

Poslanica iz Škotske nacionalne partije Džoana Čeri, koja predsjedava Komitetom, rekla je da zakon sa sobom nosi "rizik od nanošenja neiskazive štete po reputaciju Velike Britanije kao zastupnika ljudskih prava".

- Ovaj zakon je sastavljen tako da ukloni vitalnu zaštitu od proganjanja i gaženja ljudskih prava, uključujući fundamentalno pravo na pristup sudu. Neprijateljstvo prema ljudskim pravima je u srži ovog zakona, i nikakvi ga amandmani spasiti ne mogu"- ocijenila je Čeri.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.