Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom

Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom

Eutanazija je u Nizozemskoj legalizovana 2001. u određenim uslovima

Bivši nizozemski premijer Dris van Agt (93) i njegova supruga umrli su istog dana u svojoj kući u Nijmegenu, objavili su holandski mediji, dodajući da se vjerovatno radi o eutanaziji.

Dris van Agt i njegova supruga Eugenja su bili vršnjaci i u braku proveli 70 godina. Umrli su u ponedjeljak i sahranjeni su u krugu porodice.

Eutanazija je u Holandiji legalizovana 2001. u određenim uslovima.

Van Agt je bio lošeg zdravlja od kada je doživio moždani udar 2019.

Bio je demohrišćanski premijer Nizozemske od 1977. do 1982. godine.  Proveo je godine zagovarajući prava Palestinaca i oštro je kritikovao politiku svoje stranke prema Izraelu, koju je i napustio 2021. godine.

Premijer Mark Rute odao je počast Van Agtu rekavši da je nizozemskoj politici dao boju i sadržaj.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.