Darinka Marković

Dr Marković poručila

"Aktivne epidemije gripa i velikog kašlja, na vratima i morbili"

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno je komplikovana jer je aktivno više epidemija, saopštila je za Radio Crne Gore epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje dr Darinka Marković. Dominira grip, koji je u uzlaznoj putanji. Epidemija velikog kašlja ne jenjava. Trenutno su na hospitalizaciji tri pacijenta, dvoje je mlađe od godinu. Prema riječima dr Marković, svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Dr Darinka Marković kazala je za Radio Crne Gore da je u epidemiološka situacija u našoj zemlji trenutno komplikovana jer je aktivno više epidemija.

"Na primjer, epidemija gripa je trenutno dominantna kada je u pitanju inficiranje u populaciji. Primjećuje se dosta visok broj laboratorijskih potvrđenih slučajeva. A ono što treba naglasiti je da i pored tog visokog broja laboratorijskih potvrđenih slučajeva, vjerovatno je stvaran broj oboljelih mnogo veći, desetostruko a možda i više veći", kazala je Marković.

Ona poziva sve stanovnike Crne Gore, naročito rizične grupe da još uvijek nije kasno da se vakcinišu protiv gripa. Treba, kaže, imati u vidu da se nakon vakcinacije zaštita stiče poslije 10 do 14 dana.

Epidemija gripa u Crnoj Gori, kako je kazala, ima uzlaznu putanju.

"Trenutno se po pitanju epidemiološke situacije gripa u Crnoj Gori nalazimo u uzlaznom dijelu epidemije. Dakle, u onom dijelu epidemije kada je aktivnost virusa gripa izuzetno visoka i zbog toga je jako bitno da se sve rizične grupe što prije vakcinišu, da bi što prije stekle adekvatan nivo zaštite kako ne bi razvili teže forme bolesti", kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje.

Istakla je i da epidemija pertusisa i dalje ne jenjava.

"Trenutno po bolnicama u Crnoj Gori smještena su tri pacijenta. Dvoje od njih je mlađe od godinu dana. Za jedno, nažalost, nemamo precizne informacije trenutno. Jako je bitno napomenuti da su svi hospitalizovani, kako ovo troje koji su trenutno hospitalizovani, tako i svi koji su prethodno bili hospitalizovani, njih je bilo oko 25, dobrog zdravstvenog stanja", kazala je Marković i podsjetila da od pertusisa najviše stradaju novorođenčad odnosno djeca mlađa od jedne godine.

Marković zato apeluje na roditelje da djecu vakcinišu u skladu sa kalendarom redovne imunizacije a oni roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju, kaže, treba što prije, da nadoknade propuštene doze i tako zaštite djecu od nekih opasnih bolesti.

Dr Marković upozorava i da nam je sve bliža i epidemija morbila.

"Nije u pitanju samo veliki kašalj koji je trenutno aktuelan u Crnoj Gori, već nam se približavaju neke ozbiljnije epidemije, kao što je epidemija morbila trenutno aktivna u susjednoj Bosni i Hercegovini, ranije je bila aktuelna u Rumuniji. Dakle, možemo slobodno da računamo da je ta epidemija i na našim vratima", ističe Marković i napominje da je obuhvat vakcinisanih MMR-om jako nizak.

Napominje i da su u laboratorijskim ispitivanjima primijećeni slučajevi infekcije sa više virusa.

"Treba napomenuti i to da smo primijetili u laboratorijski ispitivanim slučajevima da je nemali broj koinfekcija, odnosno da je više virusa napalo neki organizam. Tzv. flurona je zastupljena kod desetak ljudi. To je infekcija koja podrazumijeva istovremenu infekciju virusom gripa i virusom COVID-a. To su sve komplikovani slučajevi koje je teže i liječiti i mnogo se teže oporaviti nakon tih multiplih infekcija. Treba napomenuti i to da nijesu karakteristične samo te dvostruke, već imamo i slučajeve gdje je trostruka infekcija ili gdje su čak i četiri patogena napala organizam istovremeno", istakla je Marković.

Ona je apelovala a stanovnike Crne Gore da se vakcinišu u skladu sa preporukama IJZCG.

"Da se rizične grupe na vrijeme vakcinišu protiv trenutno aktuelnih epidemija respiratornih infekcija, dakle protiv COVID-a, protiv gripa, protiv velikog kašlja", kazala je Marković za Radio Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.