Ilustracija

"Kavčani" spremali ubistvo svjedoka saradnika u Sloveniji

Slovenačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv braće Nenada i Koste Tabaković zbog umiješanosti u planiranje ubistva glavnog svjedoka u slučaju "Kavačkog klana" Darka Nevzatovića, piše "Večer". Likvidaciju su, kako se navodi, naredili Dragan Knežević (42) iz Crne Gore, a umiješani su i državljani Srbije Filip Vrzić (37) i Mirko Marinković (25) te Hrvat Marko Skerbec (30). Međutim, njih četvorica su van domašaja slovenačkih organa za sprovođenje zakona.

Kako se navodi, optužnicu je podigao tužilac Jože Levašič. Ranije je slovenačka ćelija "kavačkog klana" optužena za šverc droge, ali sada počinje poseban sudski postupak koji se tiče planiranja ubistva svjedoka saradnika. 

Nevzatović je igrao važnu ulogu u slovenačkoj ćeliji klana "Kavač", piše "Večer"

Taj klan, dodaje se, optuživan je za umiješanost u veliki šverc droge na međunarodnom planu. Međutim, u maju 2020. godine Nevzatović je odlučio da policiji otkrije aktivnosti ove kriminalne grupe.

U avgustu rte godine prvi put je pokušana njegova likvidacija, i to u Srbiji, a zatim ponovo u proljeće 2021. godine u Kopru. U Sloveniji je trebalo da ga ubiju 52-godišnji Nenad i 48-godišnji Kosta Tabaković, ali nijesu uspeli da mu uđu u trag, jer je tada već bio pod zaštitom policije. Prema nezvaničnim saznanjima Večera, planeri ubistva prisustvovali su čak i treninzima njegove ćerke, ako bi se on tamo pojavio.

Navodi se i da je bilo više planova likvidacije. Prema jednom, Marinković bi navodno pucao iz puške sa prigušivačem. Prema drugom, postavili bi bombu u jamu na putu i ​​detonirali je kada bi svjedok prolazio automobilom. Pominje se i otmica pa likvidacija, a tijelo se, kako se navodi, odlaže bacanjem u mašinu za mlevenje mesa. Tu su i drugi strašni planovi za potpuno uništenje tijela. 

Istražitelji su komunikaciju pronašli na šifrovanoj Skaj aplikaciji, koju su osumnjičeni koistili za razgovor. 

Nevzatović i njegova porodica su sada u programu zaštite svjedoka. Kosta Tabaković je u Italiji osuđen za šverc droge i već je odslužio kaznu. Nenad Tabaković je jedan od optuženih u slučaju slovenačke ćelije klana "Kavač", ali mu se trenutno ne sudi zbog većih zdravstvenih problema.

Vrzić je, međutim, u pritvoru u Srbiji gdje je optužen za ubistvo a Knežević je u novembru prošle godine uhapšen u Francuskoj na osnovu međunarodne potjernice iz Crne Gore zbog optužbi za ubistvo, trgovinu drogom i druga krivična djela.

"Oni će vjerovatno ostati nedostižni za slovenačko pravosuđe, jer su iz zemalja van EU, koje ne izručuju svoje državljane", piše "Večer".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.