Brđanin i Rotu, Foto: Uprava policije

Brđanin i Rotu na sastanku

"Saradnja crnogorske i italijanske policije na visokom nivou"

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin primio je u prvu zvaničnu posjetu italijansku oficirku za vezu, Kijaru Rotu, u činu majora Državne italijanske policije. Na sastanku su potvrđeni izuzetno dobri, tradicionalni odnosi policija dvije države i izraženo uvijerenje da će se trend intenziviranja dobre saradnje nastaviti i u budućnosti.

Sagovornici su razgovarali o saradnji dvije policije, koja je intenzivna na svim nivoima, sa posebnim fokusom na saradnju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, međunarodne trgovine drogom, finansijskog kriminala, svih vrsta korupcije, krijumčarenja kulturnih dobara i zaštite životne okoline, a koja se ogleda kroz direktnu i intezivnu razmijenu podataka i operativnih informacija.

Brđanin i Rota su se saglasili da aktivnosti koje se sprovode uz podršku službi za sprovođenje zakona Republike Italije su od izuzetnog značaja za unapređenje kapaciteta Uprave policije, te da je saradnju u budućem periodu potrebno produbiti novim inicijativama i projektima od obostranog interesa.

Tokom sastanka konstatovano obostrano zadovoljstvo zbog finalnih priprema za potpisivanje Operativnog protokola za borbu protiv droge između dvije zemlje, kojom prilikom je Brđanin informisao da je Protokol upućen Ministarstvu vanjskih poslova i izrazio uvjerenje da će se vrlo brzo steći uslovi za potpisivanje jednog ovako važnog dokumenta za budući rad Uprave policije.

Sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje u dijelu sprovođenja obuka za policijske službenike, te da će biti organizovana razmjena iskustava kako bi crnogorske kolege bile upoznate sa modelom selekcije, regrutacije i obuke italijanskih policijskih snaga.

Na kraju iskazano uvjerenje da Uprava policije ostaje partner od povjerenja, otvoren i spreman za sve aktivnosti od obostranog interesa i zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.