Kineski ministar: Rezultati izbora neće promijeniti osnovnu činjenicu da je Tajvan dio Kine
Vang Ji

Kineski ministar: Rezultati izbora neće promijeniti osnovnu činjenicu da je Tajvan dio Kine

Rezultati izbora za regionalno rukovodstvo Tajvana neće promijeniti osnovnu činjenicu da na svijetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine, izjavio je u nedjelju kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, to je izjavio kada je upitan o stavovima Kine o međusobnim odnosima i situaciji na Tajvanu poslije izbora.

Tokom sastanka sa novinarima sa egipatskim ministrom inostranih poslova Samehom Šukrijem poslije njihovih razgovora, Vang je rekao da su regionalni izbori u Tajvanu lokalni poslovi Kine i da rezultati neće promijeniti opšti konsenzus međunarodne zajednice da se pridržava principa jedne Kine.

"Tajvan nikada nije bio država. To nije bio slučaj u prošlosti i nikada neće biti u budućnosti", naglasio je Vang i dodao da "nezavisnost Tajvana" ne može i neće uspjeti.

Svako ko želi da teži "nezavisnosti Tajvana" dijeli teritoriju Kine i biće kažnjen istorijom i zakonom, upozorio je on i dodao da se svako ko prekrši princip jedne Kine miješa u unutrašnje stvari Kine i krši suverenitet Kine, a sigurno će se tome suprotstaviti i kineski narod i međunarodna zajednica.

"Nezavisnost Tajvana" ozbiljno ugrožava dobrostojeće tajvanske sunarodnike, šteti fundamentalnim interesima kineske nacije i ozbiljno će potkopati mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, rekao je Vang "To je ćorsokak."

On je rekao da će Kina na kraju postići ponovno ujedinjenje, a Tajvan će se vratiti u otadžbinu.

"Vjerujemo da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava pravičan uzrok suprotstavljanja separatističkim aktivnostima 'tajvanske nezavisnosti' i teži nacionalnom ponovnom ujedinjenju zasnovanom na principu jedne Kine", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.