SAD i Britanija napale položaje Huta u Jemenu; Američka vojska: Pogođeno 60 ciljeva na 16 lokacija; Huti: Nastavićemo napade na brodove u Crvenom moru

SAD i Velika Britanija započele su napade na ciljeve Huta u Jemenu, prenio je kasno večeras Sky news. Više eksplozija čulo se u jemenskom gradu Sana.

Huti najavljuju da će se napadi na brodove u Crvenom moru nastaviti, prenosi BBC.

Američka vojska: Pogođeno 60 ciljeva na 16 lokacija

Američke snage i njeni saveznici pogodili su više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu, saopštile su američke vazduhoplovne snage, prenosi BBC. 

Kako se navodi u saopštenju, to uključuje komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, sisteme za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

U udarima je korišćeno više od 100 raketa.

"Ostajemo posvećeni našim ključnim partnerima širom Bliskog istoka u odbrani od grupa milicija koje podržava Iran, uključujući militante Huti, i prijetnje koju oni predstavljaju po regionalnu bezbjednost i stabilnost“, rekao je centralni komandant američkih vazduhoplovnih snaga.

Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sastanak bi trebalo da bude održan u petak poslije sastanka o rješenju za bliskoistočnu krizu, prenosi RIA Novosti.

Kako je navela stalna misija Rusije pri UN na Telegram kanalu, sastanak će biti održan u otvorenom formatu.

Sunak: Preduzeli smo neophodne i razmjerne akcije u samoodbrani

I britanski premijer Riši Sunak potvrđuje napade britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

U saopštenju objavljenom istovremeno s Bajdenovim, britanski premijer kaže da je Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo učestvovalo u napadima na "objekte koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu".

"Ujedinjeno Kraljevstvo će uvijek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine", poručuje Sunak.

"Stoga smo preduzeli ograničene, neophodne i razmjerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bismo oslabili vojne sposobnosti Huta i zaštitili globalnu plovidbu", dodao je britanski premijer.

Sunak krivi Hute za "seriju opasnih i destabilizujućih napada na komercijalna plovila u Crvenom moru, ugrožavajući britanske i druge međunarodne brodove, prouzrokujući značajne poremećaje na važnom trgovinskom putu i podizanje cijena roba".

"To ne može proći", upozorava Sunak.

Za kraj je Hutima uputio poruku i pozivao ih "da prestanu sa napadima i preduzmu korake za deeskalaciju".

Bajden: Nećemo tolerisati napade niti ugrožavanje slobodne plovidbe

Američki predsjednik Džozef Bajden potvrdio je da su po njegovom nalogu pokrenuti napadi protiv "brojnih ciljeva u Jemenu koje koriste pobunjenici Huti kako bi ugrozili slobodu plovidbe u jednom od najvažnijih svjetskih plovnih puteva".

Naveo je da su udari izvedeni od strane američkih snaga, "zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije".

"Današnja odbrambena akcija slijedi obimnu diplomatsku kampanju i eskalaciju napada pobunjenika Huta protiv komercijalnih plovila", naveo je Bajden u pisanom saopštenju.

Dodao je da SAD i njihovi saveznici "neće tolerisati napade na osoblje niti dozvoliti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe u jednom od najvažnijih komercijalnih puteva na svijetu".

Upozorio je na mogući nastavak napada. "Neću oklijevati da usmjerim dalje mjere kako bih zaštitio naš narod i slobodan tok međunarodne trgovine po potrebi", zaključio je Bajden.

Ovaj napad dolazi nakon što su Huti počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da je to osveta za izraelsku agresiju i zločine u Gazi.

Agencije prenose riječi jednog zvaničnika Huta, koji je takođe rekao da su počeli napadi u Jemenu.

"Sada Amerika, Britanija i Izrael pokreću napade na Hodejdu i Sanu“, rekao je Abdulsalam Jahaf.

Sana je glavni i najveći grad Jemena, dok je Hodejda glavna luka na Crvenom moru.

Saudijska televizija "Al-Hadath" prenosi da se čuju snažne eksplozije u više gradova. 

Napadi na komercijalne brodove u Crvenom moru doveli su do toga da industrijski giganti preusmjere saobraćaj dalje od tog područja, stvarajući duga i skupa kašnjenja na svojim linijama snabdijevanja, prenio je Sky news.

Brodovi se suočavaju sa redovnim uznemiravanjem i napadima pobunjeničke grupe Huti u Crvenom moru, sa oko 27 napada na brodove od 19. novembra, navodi britanska televizija.

Huti sa sjedištem u Jemenu, koje podržava Iran, kažu da gađaju sve brodove za koje vjeruju da su povezani, te kojima upravljaju, ili su u vlasništvu, Izraela.

Američki i britanski razarači spadaju u međunarodnu pomorsku koalicionu operativnu grupu koja je uspostavljena za borbu protiv napada Huta. 

BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.