U Kabulu uhapšene žene osumnjičene da su nosile loš hidžab
Ilustracija

U Kabulu uhapšene žene osumnjičene da su nosile loš hidžab

Talibani su prije tri dana uhapsili više žena u Kabulu pod optužbom da su nosile "loš hidžab", saopštio je danas portparol avganistanskog Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka Abdul Gafar Faruk.

U saopštenju se ne navodi tačan broj uhapšenih žena, niti šta je to tačno "loš hidžab".

Zvaničnici ministarstva dali su preporuke ženama i savjetovali ih da se pridržavaju pravila oblačenja, a žene policajci su poslate da uhapse one koje nisu poslušale savjet, dodao je on.

Policija će slučaj proslijediti pravosudnim organima, ili će žene biti puštene uz strogu kauciju, kazao je Faruk, "u svakoj provinciji će oni koji idu bez hidžaba biti uhapšeni", upozorio je on.

To predstavlja posljednji udarac na prava avganistanskih žena i djevojaka koje se već suočavaju sa nizom zabrana koje uključuju nemogućnost obrazovanja, zapošljavanja i pristupa javnim prostorima.

U maju 2022. godine talibani su donijeli ukaz kojim su pozvali sve žene u Avganistanu da pokazuju samo oči, uz preporuku da nose burku od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine Talibana između 1996. i 2001. godine.

Hapšenja su uslijedila manje od nedjelju dana nakon što je Savjet bezbjednosti UN pozvao specijalnog izaslanika za saradnju sa talibanima, posebno po pitanju ljudskih prava.

Međutim talibani su kritikovali tu inicijativu rekavši da su u prošlosti specijalni izaslanici "dodatno komplikovali situacije na terenu nametanjem spoljnih rješenja".

Kasno u srijedu, izražavajući podršku specijalnom izaslaniku za Avganistan, portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Amerika i dalje zabrinuta zbog talibanskih "represivnih zakona protiv žena i djevojčica i njihove nespremnosti da održava inkluzivnu upravu".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.