Njemački naučnici tvrde da su konačno otkrili uzrok migrene
Ilustracija

Njemački naučnici tvrde da su konačno otkrili uzrok migrene

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima.

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica, prenosi Avaz.

Posebno su se usmjerili na trapezoidne mišiće, par velikih trouglastih tkiva koji se protežu preko zadnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post, prenosi N1 Zagreb.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su bukvalno posljedica bola u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su učesnici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, takođe pokazali veći nivo nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja - rekao je dr. Niko Solman u izjavi i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.Solman je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u mišićima vrata", poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od ljekova.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod ljekara opšte prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje.

Ljudima koji boluju od migrene takođe se preporučuje da imaju dovoljno sati sna, smanje stres, pravilno se hrane i izbjegavaju ostale situacije koje mogu uticati na pojavu migrene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.