Da li je poželjno ostaviti mobilni telefon da se puni tokom noći?
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Da li je poželjno ostaviti mobilni telefon da se puni tokom noći?

Nerijetko tokom noći punimo svoj mobilni telefon jer vjerujemo da je to najpraktičniji način i u ovoj navici nismo sami. Postavlja se pitanje, da li je to poželjno sa aspekta životnog vijeka baterije?

Prema pisanju portala „USA Today“, mnogi proizvođači ne savjetuju da se mobilni telefon puni noću.

“Ne ostavljajte mobilni telefon priključen na punjač duže vrijeme ili preko noći”, stoji u tekstu američkog portala.

Umjesto toga, bolje je da vam baterija uvijek bude na između 30 i 70 posto kapaciteta.

To je najbolji način za produženje vijeka trajanja baterije, piše Večernji list.

Većina pametnih telefona napaja se litijum-jonskom baterijama i one će se s vremenom uvijek pogoršati bez obzira na to kako punite svoj mobilni telefon.

To je zato što funkcionišu pomjeranjem nosilaca naelektrisanja između elektroda, a time se opterećuju sastavni djelovi, što će vremenom oštetiti njihovu efikasnost. Takvo opterećenje se još povećava kada pokušavate da napunite svoj mobilni telefon do maksimuma ili bar blizu maksimuma.

Ako vam to zvuči zbunjujuće, Kevin Perdi sa sajta iFixit objasnio je ovaj mehanizam za Njujork tajms i napravio je paralelu sa običnim sunđerom.

„Prilično je lako natopiti sunđer od potpuno suvog do prilično vlažnog stanja. No pokušaj da se on u potpunosti natopi tečnošću završiće se tako što će se tečnost nakupiti na njegovoj površini i sa strane. Slično se dešava i sa baterijom, a upravo je to ono što smanjuje njen životni vijek”, rekao je Perdi.

Takođe je poželjno da izbjegavate da vam baterija radi dok se u potpunosti ne isprazni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.