Estonija
Margus Cahkna (Foto: Guliver)

Estonija "spremna" da zatvori svoju granicu s Rusijom

Estonija je dala uvjeravanja da je "spremna" da zatvori svoju granicu sa Rusijom poslije slične mjere koju je preduzela Finska, a Talin se pozvao na potencijalnu prijetnju od njegovog ruskog susjeda.

Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cahkna rekao je da situacija na finskoj granici gdje je posljednjih nedelja porastao broj migranata bez papira, predstavlja "flagrantni hibridni napad" koji vodi Rusija.

Cahkna je dodao da je njegova zemlja "spremna da zatvori svoju granicu sa Rusijom i da se brani od svakog hibridnog napada".

Estonija, bivša sovjetska republika, danas čvrsto podržava Ukrajinu poslije početka ruske invazije te zemlje.

"To je novi dokaz da se Rusija ne bori samo u Ukrajini već da predstavlja prijetnju za druge zemlje sa tim hibridnim napadima", rekao je Cahkna.

U saopštenju estonske vlade dodaje se da su ministri izjavili tokom minsitarskog sastanka u Briselu da su spremni da pomognu Helsinkiju ukoliko je potrebno.

Finska je juče objavila da zatvara posljednji prelazni punkt sa Rusijom sa kojom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara.

Finska i estonska granica sa Rusijom su i spoljne granice EU i NATO.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.