Koliko dugo možete voziti auto nakon što vam se upali rezerva?
Ilustracija

Koliko dugo možete voziti auto nakon što vam se upali rezerva?

Upalila se rezerva u automobilu i mnogima je vječna misterija koliko mogu da voze, prije nego što im vozilo ostane sasvim bez goriva.

Upalila se rezerva i žuta lampica, u nekim automobilima je crvena, jednostavno vam ne da mira.

Svakako nije pametno da vozite sa skoro potpuno praznim rezervoarom, ali nekada se dogodi. Kada se na instrument tabli upali žuta (crvena na nekim automobilima) lampica upozorenja, to je dodatno upozorenje, pored pokazivača koji se spušta na nulu, da vam ponestaje goriva i da idete na pumpu što prije.

Kada se vozi sa rezervnom količinom goriva, razdaljina koja se može preći prije nego što se motor ugasi obično je dovoljna da se stigne do najbliže benzinske pumpe.

Međutim, ne preporučuje se takva vožnja jer na kraju, ali ne i najmanje važno, rezervni sistem upozorenja može da pokvari ili ne radi tačno, a opseg sa posljednjim decilitrima goriva je promjenljiv u zavisnosti od stila vožnje, konfiguracije puta, kao i od modela automobila, jer imaju različite znakove podešavanja upozorenja.

Kod vozača vožnja sa rezervnom količinom goriva može izazvati uznemirenost, što negativno utiče na bezbjednost vožnje, a u nekim zemljama je zaustavljanje zbog nedostatka goriva čak i kažnjivo. I dok je vožnju sa malo goriva najbolje izbjegavati, to se može dogoditi čak i savjesnim vozačima zbog raznih faktora.

U vezi sa ovim problemom, britanska organizacija za analizu tržišta “Compare The Market“ izvršila je analizu autonomije raspoložive rezerve goriva pojedinačnih automobila i klasifikovala ih prema udaljenosti koju mogu da pređu kada se upali lampica upozorenja.

Automobili sa većom autonomijom

Volkswagen Passat -120 km

Volvo V40 -113 km

Ford Mondeo -112 km

BMW serije 5 -105 km

Toyota Prius – 107 km

Mercedes E – 103 km

Audi Q5 -102 km

Automobili sa manjom autonomijom

BMW M3 - 51 km

Kia Picanto - 52 km

Fiat 500 - 59 km

Mini Cooper - 60 km

Mitsubishi Outlander - 61 km

Jaguar XK - 62 km

Citroen C1 - 61 km

Rezultati studije pokazuju da je pretjerani strah kada se upali upozorenje o niskom nivou goriva nepotreban, jer se proizvođači automobila pridržavaju pravila od deset odsto zapremine rezervoara, koja se obično određuje kao proporcija rezerve, a to je u gotovo svim dovoljno slučajeva da posjetite najbližu pumpu.

Takođe treba uzeti u obzir da se potrošnja povećava zbog drugih faktora, na primjer zbog rada klima uređaja ili ekstremno niskih temperatura.

Skoro potpuno prazan rezervoar može čak izazvati kvar motora, jer se usisna pumpa može pregrijati, a kondenzovana vlaga i naslage prljavštine mogu ući u sistem protoka goriva i akumulirati se na dnu rezervoara, piše avto magazin, prenosi Danas.rs.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.