Pistorijus u januaru izlazi iz zatvora, 11 godina pošto je ubio svoju djevojku

Pistorijus u januaru izlazi iz zatvora, 11 godina pošto je ubio svoju djevojku

Bivši paraolimpijski šampion Oskar Pistorijus biće pušten iz zatvora u januaru, skoro 11 godina pošto je ubio svoju djevojku.

On će biti na uslovnoj slobodi od 5. januara 2024. do 5. decembra 2029. i moraće da poštuje određene uslove, saopštila je Južnoafrička uprava za zatvore.

Neće smjeti da napusti svoju oblast Pretorije bez dozvole, mora da pohađa programe za kontrolu bijesa, i obavljaće društvenu službu.

„Uslovno otpuštanje ne znači kraj njegove kazne. Ono je i dalje dio nje“, kazao je portparol zatvora, dodajući da to samo znači da će kaznu odslužiti van kaznene institucije.

Kako prenosi Skaj njuz, Pistorijus je Rivu Stinkamp ubio na Dan svetog Valentina 2013. godine u svom domu u Pretoriji u Južnoj Africi, što je šokiralo svijet.

Naime, Pistorijus, koji sada ima 37 godina, pucao je kroz vrata kupatila, zamijenivši svoju djevojku za provalnika, tvrdeći da se uplašio za svoju bezbjednost.

Tužilaštvo je tvrdilo da je ubistvo bilo s predumišljajem i da je Rivu Stinkamp Pistorijus upucao poslije svađe.

Prvobitno, Pistorijus nije proglašen krivim za ubistvo, a umjesto toga je osuđen za ubistvo iz nehata.

Godine 2014. je osuđen na pet godina zatvora, i na kraju je pušten i stavljen u kućni pritvor.

Godinu kasnije, presuda je preinačena, kada je Vrhovni sud za žalbe Južne Afrike presudio da je kriv za ubistvo.

Osuđen je na šest godina zatvora, što je potom povećano na 13 godina i pet mjeseci, nakon što je kazna u žalbenom postupku proglašena „šokantno preblagom“.

Odbor za uslovno oslobađanje danas je ponovo razmatrao njegov slučaj, nakon što mu je u martu odbijen uslovni izlazak iz zatvora.

Odluka da se drugi put razmatra njegovo uslovno oslobađanje je donijeta nakon što je njegov advokat slučaj iznio pred Ustavnim sudom zbog grešaka koje je sud napravio u računici kada bi Pistorijus stekao pravo za uslovno otpuštanje.

Prvobitno mu je rečeno da će jedino biti kvalifikovan za uslovni otpust u avgustu 2024. godine, a zapravo je to pravo stekao u martu.

Drugo ročište je ocijenjeno kao priznanje sudske greške.

Pistorijus je rođen u Južnoj Africi 1986. godine. Kada je imao 11 mjeseci, obije noge su mu amputirane iznad koljena, zbog urođene anomalije.

Počeo je da se takmiči na paraolimpijskim igrama i postao prvi sportista bez obije noge koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.

Poznat kao „Blejd raner“ (Blade Runner), zbog svojih protetičkih oštrica, Pistorijus je stekao veliku slavu zbog svojih atletskih sposobnosti.

Izvor N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.