Milović pisao Novoviću: Artan Kurti nezakonito brisan iz kaznene evidencije?
Artan Kurti i Dritan Abazović

Milović pisao Novoviću: Artan Kurti nezakonito brisan iz kaznene evidencije?

Vlada Crne Gore smijenila je na jučerašnjoj sjednici generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija, a prema saznanjima "Dana", ministar pravde Andrej Milović će već danas glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću uputiti informaciju o nezakonitom brisanju Kurtija iz kaznene evidencije.

Vlada premijera Dritana Abazovića je u julu prošle godine imenovala Kurtija za generalnog inspektora ANB-a.

Kako nezvanično prenosi Dan, u dokumentu koji će biti upućen Novoviću ministar pravde Andrej Milović navodi da su na osnovu uvida u kompletirane spise predmeta za Artana Kurija, u postupku njegove rehabilitacije kao osuđenog, službenice tog ministarstva T.P. i N.R. izvršile nezakonito brisanje kazne iz Registra kaznene evidencije i da je za to morao znati doskorašnji ministar Marko Kovač.

Milović u dokumentu detaljno obavještava Novovića o istorijatu "slučaja Kurti", njegovim zahtjevima za brisanje iz evidencije i presudama sudova koji su te zahtjeve odbijali, sve do presude Ustavnog suda kojom je "usvojena ustavna žalba osuđenog Artana Kurtija i ukinuta presuda Vrhovnog suda Crne Gore".

 

Iz Ministarstva pravde tvrde da je u junu 2020. godine službenica tog resora N.R. donijela rješenje po zahtjevu Kurtija za brisanje osude iz kaznene evidencije po presudi Višeg suda u Podgorici iz 2009. godine, i pored činjenice da je molba osuđenog za brisanje te osude pravosnažno odbijena kao neosnovana od strane Višeg suda u Podgorici. Milović tvrdi da su pomenute dvije službenice izvršile neko od krivičnih djela zloupotrebe službene dužnosti, što će biti predmet ocjene nadležnog tužilaštva.

Osim toga, po ocjeni Milovića, službenicama ministarstva nije mogla ostati nepoznata činjenica da o molbi osuđenog lica koje je više puta osuđivano odlučuje nadležni sud jednom odlukom, te da se ne može sprovoditi postupak rehabilitacije odvojeno za svaku osudu pojedinačno, a kod činjenice da je podnosilac zahtjeva ranije osuđivan.

Ministar smatra da službenicama Ministarstva pravde nije mogla ostati nepoznata ni činjenica da se radi o licu koje je više puta osuđivano, te da se rehabilitacija takvom licu može dati samo ako su ispunjeni uslovi za rehabilitaciju za svako krivično djelo, o čemu odlučuje sud, a Ministarstvo pravde nije nadležno.

Milović ukazuje da je nezakonitim brisanjem iz kaznene evidencije Kurti ostvario korist i prava koja mu po Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ne bi pripadala. Brisanje iz kaznene evidencije, ističe ministar, omogućilo mu je i da ga Vlada imenuje na poziciju generalnog inspektora ANB-a kao lice koje nije osuđivano.

Kurti je kao maloljetnik osuđivan na 10 mjeseci maloljetničkog zatvora, a kao punoljetna osoba na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora, pokazuju podaci koje je on naveo u ustavnoj žalbi tražeći brisanje osuda iz kaznene evidencije.

Zašto Kovač nije reagovao?

Milović je uvjeren da će tužilaštvo ispitati i razloge zbog kojih prethodni ministar pravde Marko Kovač, čiji resor je nadležan za vođenje i obradu podataka iz Registra kaznene evidencije, i pored indicija da je Kurti nezakonito brisan iz tog registra, nije preduzeo radnje koje je po zakonu bio dužan da preduzme kako bi se nedvosmisleno utvrdila činjenica da li je Kurti ispunjavao zakonske uslove za imenovanje na veoma važnu poziciju u bezbjednosnom sektoru. Prema Milovićevom mišljenju, pošto je Kovač, kao ministar pravde, propustio da utvrdi činjenice, Ministarstvo pravde nije reagovalo blagovremeno i ispunilo dužnost da pokrene postupak obaveznog poništaja rješenja kojim je Kurti nezakonito izbrisan iz Registra kaznene evidencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.