Izvještaj EK: Tone kokaina bez adekvatne zaštite u sudovima
Foto: Uprava policije, Arhiva

Izvještaj EK: Tone kokaina bez adekvatne zaštite u sudovima

Evropska komisija (EK) pozvala je Crnu Goru da prioritetno usvoji izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak zaplijenjene droge, a ne cijela količina kao što je slučaj. Kako se navodi u izvještaju EK o Crnoj Gori, tone zaplijenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbjednosnim uslovima, čekajući suđenja.

Kako se navodi, Specijalno tužilaštvo (SDT) je tokom 2022. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovelo osam krivičnih istraga u vezi sa švercom droge.

"Više državno tužilaštvo vodilo je tri krivične istrage u vezi sa drogom na međunarodnom i nacionalnom nivou. Ove istrage dovele su do zapljena droge u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Policijska jedinica zadužena za krivična djela u vezi sa drogom sada je podijeljena u dvije grupe, jedna za borbu protiv krijumčarenja droge u vezi sa organizovanim kriminalom i druga za prevenciju zloupotrebe droga. Ukupno imaju 25 članova", piše u izvještaju.

Međutim, upozoreno je na potrebe zakonskih izmjena.

"Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplijenjene droge tek treba da se riješi. Crna Gora tek treba da usvoji izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak droge, a ne cijela količina kao što je slučaj",  navodi se u izvještaju EK. 

Kako sada stvari stoje, podsjetimo, u crnogorskim sudovima čuvalo se 1,2 tone kokaina zaplijenjenog u Zeti u avgustu 2021. godine i oko 500 kilograma te droge nađene u magacinu "Volija" 2022. godine. 

U međuvremenu, tvrdi se u najnovijem izvještaju EK, tone zaplijenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima u zemlji, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbjednosnim uslovima, čekajući suđenja.

"Crna Gora mora prioritetno izmijeniti pravni okvir o skladištenju i uzorkovanju droga i uskladiti ga sa zdravstvenim, bezbjednosnim i ekološkim standardima EU u skladištenju, transportu i uništavanju narkotika", navodi se u izvještaju Evropske komisije. 

Dokument EK objavljen je 8. novembra u Briselu, a predstavio ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. 

Prema izvještaju, Crna Gora nema uspostavljenu strategiju o drogama otkako je prethodna strategija okončana 2020. godine.

"Nacionalni sistem ranog upozoravanja još uvijek nije spreman za povezivanje sa sistemom ranog upozoravanja EU, jer ima ograničene operativne kapacitete. Vlada je usvojila pravilnik o načinu uništavanja droge i vođenju evidencije o oduzetoj i uništenoj drogi", navela je EK. 

Crna Gora, smatraju, treba da usvoji sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za droge. 

"I da obezbijedi funkcionisanje nacionalne opservatorije za droge i unaprijedi nacionalni sistem ranog upozoravanja kako bi se omogućila njegova povezanost sa sistemom ranog upozoravanja EU", piše u izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.