Australija odobrila ubijanje 16.000 divljih konja iz helikoptera
Ilustracija

Australija odobrila ubijanje 16.000 divljih konja iz helikoptera

Australijske lokalne vlasti odobrile su nastavak ubijanja divljih konja u jednom od najvećih nacionalnih parkova u zemlji, kao mjeru koja se smatra neophodnom da se zaštiti flora i fauna ali koja takođe rizikuje da izazove polemiku.

Oko 19.000 divljih konja, nazvanih ‘brambi’ u Australiji živi u nacionalnom parku Koščućko, na jugoistoku zemlje. Vlasti australijske države Novi Južni Vels hoće da smanje taj broj na 3.000 do sredine 2027. godine, prenosi N1.

Čuvari parka već ubijaju divlje konje na terenu sa vatrenim oružjem ili zamkama, ili ih prebacuju drugdje. Ali prema ministarki za životnu sredinu Novog Južnog Velsa Peni Šarp, te mjere više nisu dovoljne.

"Autohtone vrste su na putu izumiranja i cijeli ekosistem je ugrožen, zbog pretjeranog broja divljih konja", rekla je ministarka i dodala da treba da se djeluje.

Vlasti smatraju ove konje štetnim životinjama jer povećavaju eroziju tla, ubijaju vegetaciju koju pasu ili gaze. Oni takođe izazivaju eroziju tla, takmiče se sa drugim životinjama za hranu i skloništa i onečišćavaju mjesta za vodu.

"Nije to bila laka odluka, niko ne želi da ubija te divlje konje", rekla je Šarp.

Metoda ubijanja iz helikoptera već je kratko primenjena 2000. godine, i tada je više od 600 divljih konja ubijeno u tri dana. Ali lokalne vlasti su tada prestale zbog protivljenja javnog mnjenja.

Protivnici ubijanja kažu da su konji dio australijskog nacionalnog identiteta.

Australija ima do 400.000 divljih konja prema Savjetu za invazivne vrste, australijske nevladina organizacija koja je danas pozdravila odluku države Novi Južni Vels.

Broj brambija u toj australijskoj državi trenutno raste po stopi od 15 do 18 odsto godišnje, što je daleko više od broja konja eliminisanih trenutnim metodama, rekao je portparol te organizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.