Asanž kao slobodan građanin sletio u Australiju: U zagrljaju supruge
Foto: Twitter, X

Asanž kao slobodan građanin sletio u Australiju: U zagrljaju supruge

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je postigao sporazum sa američkim pravosudnim organima i kojim je okončana sudska "saga" duga gotovo 14 godina, sletio je na tlo rodne Australije.

Njega je na aerodromu dočekala supruga Stela. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci zagrljaja supružnika.

U skladu sa dogovorom postignutom sa pravosudnim organima australijski uzbunjivač, osnivač Vikiliksa, optužen zbog objavljivanja stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata tokom 2010-ih, izjasnio se krivim za nabavljanje i objavljivanje informacija o nacionalnoj odbrani.

Poslije izjašnjavanja pred američkim saveznim sudom u Sajpanu na Marijanskim ostrvima Asanž je “slobodan čovjek“, i mogao je slobodno da krene avionom nazad u Australiju.

Američko ministarstvo pravde objavilo je danas da Asanž ima zabranu dolaska u SAD, bez odgovarajućeg odobrenja.

“U skladu sa dogovorom o izjašnjavanju o krivici Asanž ima zabranu povratka u SAD bez dozvole“, saopštilo je američko ministarstvo u vrijeme dok je on bio na putu za Australiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.