Pronađene skrivene prostorije u skoro urušenoj piramidi: Egiptolog prije dva vijeka predvidio postojanje istih
Foto: Shutterstock

Pronađene skrivene prostorije u skoro urušenoj piramidi: Egiptolog prije dva vijeka predvidio postojanje istih

Prije skoro 200 godina jedan egiptolog je otkrio prolaz u teško oštećenoj piramidi Sahure koje je bilo teško raščistiti. Nedavno su istraživači zahvaljujući savremenoj laserskoj tehnologiji za mapiranje unutrašnjosti piramide pronašli skrivene prostorije, prenosi RTS.

Godine 1836, egiptolog Džon Šej Pering je istraživao piramidu Sahure i primijetio zatrpan prolaz. Kao stručnjak za tlocrte piramida, pretpostavio je da se iza tih prolaza nalaze skrivena skladišta. Međutim, bilo je potrebno da prođe skoro dva vijeka kako bi njegove sumnje bile potvrđene, prenosi RTS.

Skrivene ostave

Područje je bilo toliko oštećeno da je bilo nemoguće ući, tako da Pering nije mogao da zna da li je u pravu.

Decenijama kasnije, njemački egiptolog Ludvig Borhart je ignorisao Peringove tvrdnje kada je istraživao istu lokaciju početkom 20. vijeka. Da je pogledao malo detaljnije, istorija bi možda bila drugačija.

Sada je zajednički egipatsko-njemački tim arheologa koji radi na obnovi piramide dokazao da je Pering bio u pravu.

Koristeći lidar, metodu koja primjenjuje laserske impulse koji prodiru kroz prepreke, kao što su krošnje drveća ili zidovi, egiptolozi su uspjeli da vide šta se nalazi iza ruševina piramide i mapirali spoljašnje i unutrašnje prolaze i komore.

Tokom vjekova, promjene temperature, visoka vlažnost i vjetrovi doprinijeli su da se određeni djelovi piramide uruše.

Raščišćavanje ruševina i pravljenje tri-de mapa omogućilo je istraživačima da steknu bolji uvid u strukturu drevne građevine, uključujući osam prethodno skrivenih soba u prolazu koji je Pering pronašao.

Novootkrivene odaje su vjerovatno skladišta, namenjena za držanje pogrebnih predmeta koji pripadaju kraljevskim vladarima, kaže egiptolog Muhamed Ismail Kaled sa Univerziteta Julius-Maksimilians iz Vircburga, koji je rukovodio timom za restauraciju.

Sahureova piramida

Piramida se nalazi u kompleksu piramida Abusir, južno od Gize.

Sahure je bio faraon koji je vladao tokom Pete dinastije, oko 2400. godine prije nove ere. Jedan dokument ukazuje da Sahure nije bio kraljevske loze, već je rečeno da je sin Raa, božanstva Sunca. Kao i kod drugih faraona, njegova piramida je stajala kao spomenik njegovoj vladavini.

Piramida Sahura je više puta istraživana u posljednjih nekoliko vjekova.

Borhart je ostavio veliki dio piramide neistražen. Godine 1994. počela su nova iskopavanja koja su otkrila ogromne blokove krečnjaka prekrivene raznobojnim slikama. Jedna prikazuje Sahurea kako plovi na čamcu, sa flotom čamaca iza, sa lukovima ukrašenim glavama lavova ili orlova.

Piramida se raspada

Dio razloga zašto je piramida u tako lošem stanju je zbog izvorne tehnike izgradnje.

Jezgro sadrži komadiće krečnjaka, komade grnčarije, peska i drugog šuta. Iako je smanjila vrijeme i troškove izgradnje, ova tehnika je vjerovatno doprinijela da piramida bude sklonija urušavanju, prema studiji iz 2022. godine.

Najnoviji projekat konzervacije započeo je 2019. Tim radi na stabilizaciji strukture, zamjenjuju se trošni nosači potpornim zidovima.

Očekuje se da kada se lokalitet raščisti, obezbijede komore, piramida u budućnosti bude otvorena za javnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.