Američki svemirski brod lansiran da istraži asteroid pokriven metalom
Ilustracija

Američki svemirski brod lansiran da istraži asteroid pokriven metalom

NASA-ina svemirska letjelica Psiha poletjela je raketom u svemir, na šestogodišnje putovanje čije je odredište istoimeni asteroid od vrlo unikatne vrste: prekriven je metalom.

Naime, većina asteroida je obično kamenita ili okovana ledom, a ovo je prvo istraživanje jednog svijeta od metala.

Naučnici vjeruju da bi to mogli da budu razoreni ostaci jezgra neke davnašnje planete a njihovo proučavanje moglo bi da da rasvijetli kako izgleda ljudima nepristupačno središte Zemlje, ali kako izgledaju jezgra drugih stenovitih planeta.

Raketa Spejs-Iks lansirala je svemirski brod u oblačno jutarnje nebo sa NASA-inog svemirskog uzletišta Kenedi, na Floridi.

Psiha bi trebalo da stigne do ogromnog asteroida u obliku krompira 2029. godine.

Nakon decenija posjeta dalekim svjetovima od kamena, leda i gasa, NASA je odlučila da istraži i svjetove obložene metalom.

Od devet do sada otkrivenih asteroida bogatih metalima, Psiha je najveći, koji kruži oko sunca u spoljašnjem dijelu glavnog asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera, zajedno sa milionima drugih svemirskih stijena.

Otkriven je 1852. i dobio je ime po boginji duše iz grčke mitologije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.