CNN: Ukrajina se uključila u rat u Africi, dronovima napala saveznike Vagnera
Foto: Reuters

CNN: Ukrajina se uključila u rat u Africi, dronovima napala saveznike Vagnera

Ukrajinske specijalne službe najvjerovatnije stoje iza napada bespilotnim letjelicama i operacija na terenu, usmjerenih protiv snaga koje podržava plaćenička grupa Vagner u blizini Kartuma, glavnog grada Sudana, objavio je CNN.

Govoreći za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao djelo “nesudanske vojske”.

Na pitanje da li Kijev stoji iza napada, izvor je samo rekao da su za to “vjerovatno odgovorne ukrajinske specijalne službe”.

Operacija je uključivala niz napada na paravojnu grupu Snage za brzu podršku (RSF), za koju se vjeruje da prima pomoć od Vagnera u borbi protiv sudanske vojske.

CNN nije mogao da nezavisno potvrdi upletenost Ukrajine u niz napada, ali videosnimci pokazuju obilježja napada dronovima na način kako to rade ukrajinske snage.

Na upravljaču drona tekst na ukrajinskom jeziku

Dvije komercijalne bespilotne letjelice, koje Ukrajinci koriste, bile su uključene u najmanje osam napada, a na upravljaču drona bio je vidljiv tekst na ukrajinskom jeziku. Stručnjaci su rekli da je korišćena taktika – tačnije obrazac dronova koji se obrušavaju direktno na svoju metu – vrlo neobična za Sudan i širi afrički region, prenosi Index.

Šest napada bespilotnim letjelicama gađalo je kamione koji su vozili mostom Šambat. Dronovi su pogodili i parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombada, gdje je sudanska vojska posljednjih nedelja izvela niz vazdušnih napada ciljajući na položaje RSF-a, koji su navodno odnijeli brojne civilne živote.

Jedan od snimaka prikazuje najmanje tri strana borca kako napadaju zgradu. Snimak iz vazduha, koja prikazuje trupe kako napreduju prema zgradi, CNN je geolocirao na četvrt u Omdurmanu u blizini mjesta gdje su se dogodili napadi dronova.

Tajni ukrajinski udari u Sudanu značili bi dramatično i provokativno širenje akcija protiv Moskve. Osim niza ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama, koje su gađale duboko u ruskoj teritoriji, kontraofanziva Ukrajine bila je usredsređena na okupirani istok i jug zemlje.

Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za napade koji su snimljeni dronom. Djelovi tih snimaka kruže društvenim mrežama od četvrtka. Snimak kopnene operacije dosad nije objavljen.

Visoki sudanski vojni izvor rekao je da “nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu” i da ne vjeruje da je to istina.

Pojavili se snimci

Videsnimci koji daju perspektivu iz drona i upravljača prikazuju niz napada oko Omdurmana, grada na rijeci Nil preko puta Kartuma, koji je postao žarišna tačka borbe između dvije suparničke frakcije.

Dronovi s prikazom iz prvog lica (FPV) omogućuju pilotima da prate operaciju iz perspektive drona, noseći naočari ili koristeći monitor za gledanje prenosa uživo. Na snimcima udara vjerovatno se vidi dron DJI MAVIC 3. Obije vrste bespilotnih letjelica su komercijalno dostupne i koriste ih ukrajinske snage.

Ukrajinci napali saveznike Wagnera?

CNN je geolocirao mjesta napada i kopnene operacije koje se vide na snimcima dronova, ali nije mogao da nezavisno potvrdi datum snimanja.

Udari su uslijedili samo dva dana pošto je Vagner omogućio veliki konvoj oružja u Sudan preko garnizona RSF-a u Al-Zurugu, na jugozapadu zemlje blizu granice s Čadom, kaže sudanski izvor. Ovaj zvaničnik tvrdi da je veliki broj vozila, uključujući nekoliko kamiona koji su prevozili Vagnerovo oružje, stigao u Al-Zurug 6. septembra.

CNN je dobio satelitske snimke koji pokazuju više od 100 vozila, uključujući mnoštvo kamiona u garnizonu, istoga dana kad su sudanski izvori izvijestili o konvoju oružja.

Izvori iz vojske Čada rekli su za CNN da je konvoj putovao kroz Čad do Al-Zuruga, što upućuje na širenje ruske i Vagnerove sfere uticaja u Africi, za koju je poznato da se sastoji od Malija, Sudana, Centralnoafričke Republike i Libije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.