Kovačević: Prigožin se ne pokorava nikom pa ni Putinu, Vagner sastavljen od kriminalaca i plaćenika koji mogu predstavljati problem
Božo Kovačević, Foto: Screenshot

Kovačević: Prigožin se ne pokorava nikom pa ni Putinu, Vagner sastavljen od kriminalaca i plaćenika koji mogu predstavljati problem

Današnje vijesti iz Rusije prilično iznenađujuće i šokantne, tim prije što je šef Vagner grupe odbio da se prikloni ruskom lideru Vladimiru Putinu, kazao je politički analitičar Božo Kovačević u izjavi za HRT, prenosi Portal RTCG.

“Premda je bilo moguće pretpostaviti da će doći do nekih problema. Mi znamo da je Ministarstvo odbrane Ruske federacije nezadovoljno činjenicom da se Prigožin ne pokorava zapovijedima glavnog stožera. Ministarstvo Rusije je postavilo uslov da do kraja ovog mjeseca svi pripadnici Vagner grupe moraju potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane. To je Prigožin odbio, i svi pripadnici njegove formacije. Ovo je jedna od posljedica tog neslaganja Prigožina sa službenom strukturom Ruske vojske i Ministarstva obrane”, kazao je on.

Kovačević je podsjetio da je Prigožin optužio sigurnosni vrh Ruske federacije da je predsjednika Rusije Vladimira Putina dezinformisao o stanju u Ukrajini i da je rat protiv Ukrajine zapravo nepotreban.

“To je početak oružanog sukoba različitih frakcija unutar ruskih oružanih snaga”, istakao je on.

Za sada, tvrdi Kovačević, nadmoć je na strani Ministarstva odbrane i Ruske vojske što se tiče tehnike.

“Pitanje je na kom je nivou moral regrutovanih vojnika u rusku vojsku. Formacije Vagnera su se prekalile u bitkama, to su zapravo plaćenici i profesionalci. Neki od njih već decenijama rade kao profesionalci. Mnogi od njih su kriminalci, dobili su amnestiju nakon što bi šest mjeseci učestvovali u operacijama Vagnera i mogu predstavljati ozbiljan problem”, poručio je Kovačević.

Smatra da je toga svjesna i ruska vlast.

“Evo vidimo u Moskvi je proglašeno stanje kontra-terorističke operacije i aktivirane su sve snage, ali Putin bi htio da mobiliše rusku javnost protiv izdajnika Prigožina i čini se da u tome ne uspijeva. Čini se da je ruska javnost spremna da analizira šta će se dalje događati, hoće li biti daljnjih ozbiljnih oružanih sukoba i da je ta javnost prilično ravnodušna prema različitim ishodima takvih sukoba”, zaključio je Kovačević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.