Zabrinjavajuća poruka kineskog predsjednika: Pripremite se na najgori scenario
Si Đinping, Foto: Reuters

Zabrinjavajuća poruka kineskog predsjednika: Pripremite se na najgori scenario

Kineski predsjednik Si Đinping sazvao je hitni sastanak s glavnim zvaničnicima za bezbjednost u zemlji i pozvao ih da se pripreme za najgori scenario.

On je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutrašnjih i spoljnih prijetnji.

“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne bezbjednosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i podvrgnuti se velikim testovima jakih vjetrova i talasa, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama Si dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije, prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao samo u spoljnoj nego i unutrašnjoj politici. Kina se nalazi pred cijelim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih koji su se pojavili zbog uticaja “spoljnjih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

“Moramo ubrzati i modernizovati državne bezbjednosne sisteme i mogućnosti, s fokusom ih napraviti efikasnijima u praksi”, naglasio je kineski predsjednik, referišući se pritom na “stvarne bitke”.

Očigledno, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje pretjeruje li kad upozorava na najgori scenario. Od prvog dana vladavine koja traje već tačno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj istoriji, insistira na što “efikasnijoj bezbjednosti”.

Pod time se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno djelovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”.

Svijet posljednjih godina potresaju brojne krize, Kina se direktno krivi za onu vezanu uz pandemiju koronavirusa, a kritikuje se i, između ostalog, njena politika prema Tajvanu, Hong Kongu i Ujgurima.

Stoga, kad osoba koja, prema standardima Zapada, već ionako vlada na autoritativan pa i gotovo totalitaran način, govori o pripremama za najgori scenario, svijet joj mora posvetiti punu pažnju, ocjenjuje CNN.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.