Koje je sjedište u autu najopasnije, a koje najsigurnije u slučaju nesreće?
Ilustracija

Koje je sjedište u autu najopasnije, a koje najsigurnije u slučaju nesreće?

Belgijski institut VIAS utvrdio je kako je vozač automobila ugroženiji od ostalih putnika.

Statistike saobraćajnih nesreća su, nažalost, egzaktne. Temeljnom analizom može se doći do važnih saznanja, a ovo je jedna od njih, prenosi Revija HAK.

Često se misli da će suvozač u prednjem djelu automobila najvjerovatnije poginuti u nesreći.

Ipak, belgijska organizacija za bezbjednost na putevima VIAS, tvrdi da baš i nije tako.

Institut VIAS ukazuje da je vozač automobila ugroženiji od ostalih putnika. Vozač ili vozačica izloženi su 37 posto većem riziku od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nesreći od suvozača, a čak 47 posto više od onih koji sjede na zadnjem sjedištu, piše portal gocar.be.

Najsigurnije mjesto u automobilu je ono na sredini zadnjeg sedišta. Uslov je da postoji sigurnosni pojas u tri tačke i da ga putnik u vozilu korsiti. U tom slučaju vaše šanse za preživljavanje rastu za 25 posto u odnosu na vaše saputnike na zadnjim sjedištima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.