Nišić: “Srpski mini Šengen” ima za cilj da destabilizuje region
Irma Nišić, Foto: SD

Nišić: “Srpski mini Šengen” ima za cilj da destabilizuje region

Namjera pojedinih aktera političkog života u Srbiji da kroz iniciiranje ukidanja granica stvori tzv. organizaciju “srpski mini Šengen” između Srbije, entiteta Republika Srpska i Crne Gore, predstavlja direktno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore od strane zvaničnika te zemlje, ocijenila je direktorica Socijaldemokrata Irma Nišić.

”Ova inicijativa iako potiče od marginalnog političkog faktora, predstavlja konstantu miješanja zvanične Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i ne bi trebalo da prođe nezapaženo  jer je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i principima dobrosusjedskih odnosa.” kazala je Nišić.

Ona je pozvala odlazeći Vladu, a posebno VD Ministara vanjskih poslova da napravi pauzu u ispunjavanju dječačkih snova i mladalačkih želja i da jasno istakne svoj osuđujući stav po ovom pitanju jer nedostatak njihove reakcije predstavlja neodgovornost i nastavak nepoštovanja prema suverenitetu Crne Gore. ,,Ovakva inicijativa ima potencijal da destabilizuje region i naruši odnose između država. Umjesto što se pokušavaju stvoriti nove granice, treba raditi na unapređenju postojećih odnosa na osnovu principa ravnopravnosti i poštovanja suvereniteta svake države. Crna Gora zasigurno neće dozvoliti da joj se nametnu odluke koje nisu u skladu sa njenim interesima.”

”Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi ovakvu inicijativu i da se založi za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države u regionu, uključujući i Crnu Goru” zaključila je Nišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.