Vojinović: Nije realno da svaka škola dobije policajca, pojačaćemo obezbjeđenje
Miomir Vojinović

Vojinović: Nije realno da svaka škola dobije policajca, pojačaćemo obezbjeđenje

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je u emisiji "Stav" da Ministarstvo prosvjete danas donijelo rješenje o uklanjanju oznake tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma. Kada je u pitanju sprečavanje vršnjačkog nasilja, istakao je da je nemoguće da svaka škola u Crnoj Gori ima svog policajca.

Vojinović je istakao da je u toku prethodne godine sprovedeno preko 500 aktivnosti kada je u pitanju vršnjačko nasilje. 

"Nulti procenat tolerancije je kada je u pitanju vršnjačko nasilje u našem društvu ali ovaj problem moramo rješavati u okviru sistema i društva. Ministarstvo prosvjete u saradnji sa nevladinim organizacijama sprovelo smo na desetine aktivnosti kada je u pitanju prevencija nasilja. U tom pravcu prošle godine obavljeno je više od 500 aktivnosti, počev od individualnih razgovora do grupnih i timskih radova", kazao je Vojinović.

Istakao je da je ovim povodom danas razgovarao sa prvim čovjekom Ministarstva unutrašnjih poslova Filipom Adžićem.

"Dobio sam uvjerenje od Adžića da će biti pojačane aktivnosti u mjeri mogućeg", kazao je Vojinović.

Naveo je da je nemoguće da svaka naša škola dobije policajca, s obzirom na broj policajaca koji posjeduje država.

"Nemoguće je da svaka škola dobije policajca, ali da je dobio uvjeravanja da će policajci biti vrlo često u dvorištima škole", kazao je Vojinović.

Vojinović je istakao da se mora požuriti kada je u pitanju rješavanje vršnjačkog nasilja, i da su predložili da se formiraju timovi Ministartsva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"U najskorije vrijeme siguran sam da će predsjednik Vlade sazvati novu sjednicu kako bismo skupa odgovorili na nasilje", kazao je Vojinović.

Izvještaj o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma više nije tajan 

Istakao je da je Ministartsvo prosvjete danas donijelo rješenje o uklanjanju oznake tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma.

"Imajući u vidu ozbiljnost teme ja lično nisam smatrao da treba da bude tajno, ali je javnost svakako to i očekivala od nas", kazao je Vojinović.

Naveo je da svi učenici i predmetni nastavnici prolaze programe vršnjačkog nasilja, ali da se o svemu mogu informisati na veb stranici.

"Jeste da smo inicirali posle sjednice Savjeta da se ponovo uvede SOS telefon kojim bi se moglo prijaviti vršnjačko nasilje. Smatram da ne može Ministarstvo prosvjete samo da riješi ovaj problem", naveo je Vojinović.

PISA testiranje pokazuje da je obrazovanje djece na nižem novou

Vojinović je naveo da PISA istraživanja pokazuju da naša djeca nisu na nivou kojem trebaju da budu kad je obrazovanje u pitanju.

Istakao je da smatra da je veliki korak povećanje zarada prosvjetnim radnicima od 20 odsto. 

"Povećanje zarada za prosvjetne radnike od 20 odsto, uz to što će biti još deset posto sledeće godine mislim da predstavlja veliki pomak, da naši nastavnici sa većem dozom zadovoljstva ulaze u učionice da prenesu znanje učenicima", istakao je Vojinović.

Kazaoje da je Ministarstvo prosvjete kroz provjeru znanja jezika, koja je bila nedavno, pokušalo da obezbijedi ravnopravnost među đacima, te da niko ne osjeti bilo kakvu privilegiju. 

"To smo uradili kako se ne bi dešavalo nešto što se dešavalo prilikom ranijih provjera ispita", kazao je Vojinović.

"Preko 50 odsto diploma stečenih u inostranstvu je sa privatnih fakulteta"

Naveo je da kada su u pitanju lažne diplome Ministarstvo prosvjete je taj problem identifikovao.

"Preko 51 odsto diploma stečenih u inostranstvu je sa privatnih fakulteta koji na svjetskim rang listama nijesu na nekom nivou. One jesu legalne, mi uputimo poziv ustanovi, upit o tome da li je određena osoba završila fakultet i dobijemo povratnu informaciju", naveo je Vojinović.

Kazao je da je ono što je zadovoljavajuće je nedavno potpisan Sporazum o priznavanju diploma isključivo sa državnih univerziteta šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Mi smo taj Sporazum usvojili na sjednici Vlade, što znači da sve diplome stečene na državnim fakultetima Zapadnog Balkana biće prevedene kod nas u roku od sedam dana bez nekih posebnih složenosti, što je mnogo kraće u odnosu na dosadašnje priznavanje diploma", kazao je Vojinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.