Ilustracija

Lopičić Marković saopštila

"Antibiotici ne pomažu kod gripa i kovid virusa"

Kovid virus mutira pa je teško razlikovati da li kašljemo od njega ili od gripa, kazala je pulmolog dr Dubravka Lopičić Mirković u emisiji "Mreža" na TVCG. Istakla je da antibiotici pacijentima ne pomažu u borbi protiv kovida ili gripa, te da je kašalj jedan od najčećih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju u ambulantu.

"Kašalj je inače jedan od najčećih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju u ambulantu. To je čest indikator bolesti, ali isto tako i odbrambeni mehanizam. Cilj kašlja je izbacivanje štetnih supstanci iz disajnih puteva", kazala je Lopičić Mirković.

Ona je istakla da grip počinje naglom visokom temperaturom. 

"Grip počinje naglo visokom temperaturom, praćen je kašljem, ali kako kovid sada mutira teško je razlikovati da li kašljemo od kovida ili od gripa", istakla je Lopičić Mirković i dodala da se sve više pacijenata javlja u ambulantu nakon dobijanja povišene temperature.

"Sve više imamo pacijenata koji se javljaju nakon povišene temperature. Da bi smo odredili šta je uzrok kašlja neophodno je javiti se prvo u kovid ambulantu da se uradi kovid testiranje i na osnovu toga možemo zaključiti je li u pitanju kovid ili grip. Najčešće to bude neki treći dan kad nema poboljšanja", istakla je Lopičić Mirković.

Navela je da razlika između kovid infekcije, alergije i gripe je da kod alergije nemamo visoku temperaturu i bolove u mišićima.

"Ako pacijent kašlje duže od tri nedjelje, kad prođe akutna faza, mora se javiti doktoru. Tada se rade dalja istraživanja. Mnogi pacijenti sami već unaprijed znaju da su alergični pa u toku perioda polena uzimaju svoju terapiju da spriječe simoptome", kazala je Lopičić Mirković.

Istakla je da antibiotici ne pomažu kada je u pitanju grip i kovid.

"Antibiotici ne pomažu kada je u pitanju grip i kovid. Od sirupa za kašalj, ako je suvi kašalj u pitanju, treba koristiti biljne sirupe, kao što su bijeli sljez, jagorčevina..Jako je dobar i med i on sam djeluje tako da smiruje receptore za kašalj", kazala je Lopičić Mirković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.