Vukadinović: Potez raspuštanja Skupštine očekivan, međunarodni faktor će praviti pritisak da se formira koalicija između DPS-a i Evrope sad

Vukadinović: Potez raspuštanja Skupštine očekivan, međunarodni faktor će praviti pritisak da se formira koalicija između DPS-a i Evrope sad

Analitičar Srđan Vukadinović je istakao da će drugi krug predsjedničkih izbora biti zanimljiv i da neće biti prosta matematika, te da je program Jakova Milatovića koji je u kampanji više pričao o ekonomskim i životnim pitanjima, a manje o propustima protivnika, doprinijela njegovoj pobjedi. Što se tiče parlamentarnih izbora predviđa da će medunarodni faktor praviti veliki pritisak da se napravi koalicija DPS-a i Pokreta Evropa sad i da će jedino tako biti stabilnosti u Crnoj Gori.

Kako je kazao gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore, sasvim je bilo izvjesno da će Milo Đukanović proći u drugi krug, ali nijedna anketa nije davala prednost Milatoviću, već Andriji Mandiću.

"Najveći gubitnici su Mandić najvjerovatnije zbog promijenjene retorike, koja nije odgovarala većini glasača DF-a koji su tvrdokorni u nacionalnom pitanju. Ta pomirljiva politika očito nije dobro primljena. Što se tiče Alekse Bečića, imao je prilično inertnu politiku i sada ima manje poslanika nego u avgustu 2020. To će biti refleksija i na parlamentarnim izborima", kazao je Vukadinović.

Smatra da se broj glasova iz DF-a prelio u Pokret Evropa sad, koji je napravio izvanredan rezultat, i više se ne može govoriti o pobjedničkom bloku od 60 odsto.

Vukadinović naglašava da Pokret Evropa sad je mlada stranka i da ne smiju dozvoliti da ih ponese euforija od lokalnih, pa i ovih izbora.

"Ovo je sada jedna euforija koja traje još od lokalnih izbora i ne smiju joj podleći. To je mlada stranka svega sedam, osam mjeseci. Nezreli su i zato su pravili nesigurne i mogu reći i manipalutorske poteze, prije svega, prvi kandidat Milojko Spajić. To se u Crnoj Gori ne oprašta, ali izbori su pokazali da građani žele nova lica i politiku koja će se baviti interesima građana. Spajić i Milatović su sinonimi za neke promjene u ekonomiji koji se nijesu desili u poljednjih dvadesetak godina i građani su na to reagovali. Koliko je ta njihova priča realna ili nerealna, to ćemo da vidimo. Ja ne vjerujem u bakrot, ali u neodrživost finansijskog sistema da", naglašava Vukadinović.

Kako dodaje, mogu mnogo da izgube, je oni nemaju sigurne birače, već samo protivnike DPS-a, DF-a, URA-e i drugih političkih subjekata, i to moraju shvatiti.

Za Vukadinovića je potez Đukanovića za raspuštanje Skupštine bio očekivan, i izbori idu na ruku Pokretu Evropi sad.

"DPS je stabilna stranka sa nekih 3o mandata i ako na izborima Evropa sad bude išla ovim trendom i oni će imati od 16 do 20 poslanika, tako da koalicija te dvije stranke bi osigurala stabilnost institucija. Ako budu pravili takvu vladu onda nema krize. Pokret Evropa sad je projekat međunarsonih faktora u značajnom dijelu, tako da će biti pritisaka da ta dva subjetka prave vlast u koaliciji. Međunardoni partneri neće DF u vlasti, a interes im je da bude Crna Gora stabilna tako da će raditi na takvoj koaliciji", istiće Vukadinović.

Ocjenjuje i da ove dvije stranke nijesu toliko suprostavljene koliko se čini i da je ta koalicija moguća ako se procesuiraju odgovorni za korupciju i kriminal iz redova DPS-a i ta stranka reformniše.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.