Bitcoin skočio na novi najviši nivo u devet mjeseci
Ilustracija

Bitcoin skočio na novi najviši nivo u devet mjeseci

Bitcoin je u petak dostigao nove devetomjesečne najviše nivoe, jer su najnoviji događaji u rastućoj bankarskoj krizi Sjedinjenih Američkih Država podstakli kripto tržišta.

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD dosegnuo 27,03 hiljade dolara na Bitstampu prije konsolidacije, prenosi SEEbiz.

Katalizator za novi rast došao je u obliku podataka o bilansu Federalnih rezervi preko noći, što pokazuje da je gotovo 300 milijardi dolara ubrizgano u privredu kao dio odgovora na bankarsku krizu.

Događaj je efikasno poništio mjesece uklanjanja likvidnosti pod Fedovim kvantitativnim stezanjem (QT), a komentatori su brzo nazvali novim pokretanjem suprotnog fenomena — kvantitativnog popuštanja (QE).

“Reći će vam da nije QE, ali brojke ne lažu. Otprilike polovina smanjenja od godine kvantitativnog pooštravanja izbrisana je u sedam dana”, komentarisao je trgovac, analitičar i vođa podcasta Scott Melker, poznat kao “Vuk sa svih ulica”.

Bitcoin je tako slijedio snažan učinak američkih dionica dan ranije.

Za tržišne komentatore, postojalo je uvjerenje da bi se uzlazni trend mogao nastaviti uprkos tome što su dionice proizvele bočno djelovanje tog dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.