Istekao rok za formiranje Lekićeve Vlade
Miodrag Lekić

Istekao rok za formiranje Lekićeve Vlade

Rok za formiranje 44. vlade, čiji je mandatar bio Miodrag Lekić, ističe danas u ponoć.

Lider Demosa i mandatar Miodrag Lekić obavijestio je 12. marta lidere parlamentarne većine od avgusta 2020. da još nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika GP URA. To se navodi u trećem i posljednjem Lekićevom pismu liderima parlamentrane većine, u koje je portal RTCG imao uvid.

Lekić je ranije partije pobjednice od avgusta 2020. obavijestio da je sa Abazovićem imao sastank 10. mart, na kojem mu je Abazović saopštio da nije uspio da u kontaktima sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom postigne dogovor i tako dođe do broja 41 za formiranje nove Vlade.

Još nije poznato da li će predsjednik države Milo Đukanović da raspusti Skupštinu, na šta ima pravo po izmjenama Zakona o predsjedniku. Đukanović je ranije odbio da potpiše izmjene tog zakona, a inicijativa za ocjenu ustavnosti tog akta je pred Ustavnim sudom.

Kako je ranije saopšteno, Ustavni sud neće prije predsjedničkih izbora odlučivati o tom zakonu.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević u odgovoru Lekiću ranije je naveo da Lekić ima njegovu podršku za formiranje 44. Vlade sa participacijom Civisa u njoj, kao što je bio slučaj u prethodne dvije Vlade.

"Zahvaljujem kolegi Pavićeviću na odgovoru, komentaru i jasnom stavu. Izostaje odgovor URE, što upućuje na protivljenje te stranke, (legitimnim pravom) da se formira vlada na ponuđenim osnovama koje sam izložio Abazoviću, kao i Političkom sporazumu koji smo ranije potpisali", naveo je tada Lekić.

Ostaje mu, kako je tada kazao, kao i svim da konsatuje da i dalje - sada za tri glasa u Parlamentu - nema potrebne većine za sastav 44. vlade.

"Dozvolite mi da podsjetim da formiranje 44. vlade nije bio cilj po sebi, već pokušaj ostvarivanja legitimne institucionalne stabilnosti na osnovama, sada već prilično zaboravljene volje građane na izborima avgusta 2020. I nakon dva eksperimenta, nepoznata u uporednom demokratskoj praksi. Zato nakon neuspjeha da se formira vlada na osnovu demokratskih pravila i pobjede ostaje svima nama preuzimanje odgovornosti za nastali bilans", zaključio je tom prilikom Lekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.