Deceniju vladanja Pape Franja katoličkom crkvom: Kako je Vatikan postao liberalniji?
Papa Franjo

Deceniju vladanja Pape Franja katoličkom crkvom: Kako je Vatikan postao liberalniji?

Papa Franja, popularan širom svijeta zbog svog zalaganja za mir, prava izbjeglica, očuvanje okoline, jednakost i socijalnu pravdu, kao i zbog uvođenja mjera protiv svešteničkog zlostavljanja djece danas obilježava deset godina kao poglavar Katoličke crkve.

Iako suočen s unutrašnjim neslaganjem i kritikama konzervativnih crkvenjaka, naročito nakon skandala oko finansiranja Crkve i velikih crkvenih reformi, papa Franja mogao bi da ima još veći uticaj u godinama koje dolaze, pišu svjetski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kada se 13. marta 2013. pojavio na balkonu Bazilike svetog Petra u običnoj bijeloj papskoj odeći, novoizabrani Horhe Bergoljo odmah je predstavio sliku drugačijeg papinstva, ističe agencija Frans pres.

Nasmijani, otvoreni isusovac bio je u oštrom kontrastu sa suzdržanim, intelektualnim prethodnikom Benediktom XVI, koji je šokirao svijet kada je podnio ostavku, postavši prvi papa od srednjeg vijeka koji je to učinio.

Odmah po izboru, Franja se u Rimu odlučio za običan stan umesto zlata apostolske palate i pozvao beskućnike i bivše zatvorenike za svoj sto, ističe AFP, dodajući da je njegov skromni stil signalizirao promjenu u stavu od samog početka.

Plan 266. poglavara Katoličke crkve bio je da reformiše upravljanje Crkvom, koja se suočila s inercijom i mutnim finansijama, kao i da okrene njen fokus prema spolja. Iako nije odstupio od nekih čvrstih katoličkih uverenja – abortus je nazvao ubistvom, a homoseksualnost grijehom – pokazao je saosećajniji i manje dogmatičan pristup, uključujući osudu progona homoseksualaca.

Tokom protekle decenije, papa Franja je istakao značaj socijalne pravde, međureligijskog dijaloga, okoline i prava izbjeglica, dok je na međunarodnoj pozornici nastojao da stvori saveze širom svijeta, ponajviše između Vatikana i Kine, muslimanskih zemalja i Ruske pravoslavne crkve.

Međutim, naglašava AFP, neki kritikuju Franjinu sklonost da stvari radi na svoj način, odbacujući tradicije papinske službe i da više lično upravlja s više od milijardu katolika u svijetu.

S druge strane, jedan od najvećih izazova za papu u protekloj deceniji bilo je suočavanje sa skandalima oko svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece – od Irske do Njemačke i SAD.

Uslijedile su konkretne promjene, od otvaranja vatikanskih arhiva laičkim sudovima, do obaveze prijavljivanja sumnji na zlostavljanje i svih pokušaja da se to prikrije crkvenim vlastima. Osnovao je komisiju za zaštitu maloljetnika, koju je kasnije integrisao u Rimsku kuriju, centralnu vladu Svete Stolice.

Pored toga, papa je decentralizacijom moći, povećanjem transparentnosti i pružanjem veće uloge laicima i ženama sproveo temeljne reforme Kurije, koje su uprkos unutrašnjim neslaganjima, sadržane u novom ustavu koji je stupio na snagu 2022.

Franja se posebno pozabavio skandalima opterećenim finansija Vatikana, stvorivši 2014. posebno odeljenje za ekonomiju, suzbivši korupciju i pojačavši nadzor nad investicijama i Vatikanskom bankom, što je dovelo do zatvaranja oko 5.000 računa.

Prvi latinoamerički papa u istoriji već je ostavio trag i mogao bi da ima još veći uticaj u godinama koje dolaze, ukazuje AP i ističe da je papa Franja, sa dnevnim redom punim problema i planova, odustao od ranijih izjava o odlasku u penziju dok je nedavno opisao papinstvo kao posao za cio život.

Kad se bude pisala istorija Franjinog pontifikata, naglasio je AP, cijela poglavlja bi mogla biti posvećena njegovom isticanju “sinodalnosti“, pojma koji nema mnogo značenja izvan katoličkih krugova, ali bi mogao biti zapisan kao jedan od Franjinih najvažnijih crkvenih doprinosa.

Sinod je okupljanje biskupa, a Franjina filozofija da biskupi moraju da slušaju jedni druge, ali i laike, definisala je njegove vizije Katoličke crkve, gdje su vjernici dobrodošli, praćeni i saslušani.

Franja je otvorio vrata da se rastavljenim i civilno ponovo venčanim parovima dopusti primanje pričesti, a takođe mnogi vjeruju da je učinio više za promovisanje žena u crkvi od bilo kojeg pape prije njega, uključujući imenovanje nekoliko žena na visoke položaje u Vatikanu.

Takođe, Franjino insistiranje da dugo marginalizovani LGBTQ katolici mogu pronaći dobrodošlicu u crkvi može se sažeti u dvije njegove izjave: “Ko sam ja da sudim?“ i “Biti homoseksualac nije zločin“. Te dvije “istorijske izjave“ postale su, prema ocjeni AP, jedno od zaštitnih znakova njegovog papinstva.

Konzervativno-progresivna podjela bila je stalna tema otkako se Franja prvi put pojavio na balkonu bazilike svetog Petra 2013, ukazuje Rojters.

Konzervativni kardinali i nadbiskupi optuživali su Franju da seje zbrku, popuštajući pravila o pitanjima kao što su homoseksualnost i ponovni brak posle razvoda, dok se pretjerano fokusira na društvene probleme poput klimatskih promjena i ekonomske nejednakosti.

Ipak, ističe Rojters, nekoliko događaja uticalo je na rascepkanost konzervativnog pokreta, uključujući smrt u 95. godini bivšeg pape Benedikta, koji je posle ostavke postao vođa konzervativaca koji su žudjeli za povratkom tradicionalnijoj Crkvi.

Konzervativci su takođe oplakivali iznenadnu smrt australijskog kardinala Džordža Pela, za kojeg su mnogi vjerovali da će preuzeti liderstvo nad konzervativcima posle Benediktove smrti. Pel je 2022. napisao dopis u kojem je Franjino papinstvo nazvao “katastrofom“, dok je poslednjih godina, tvrde upućeni, okupljao crkvenjake koji su raspravljali o Franjinom nasljedniku.

Međutim, dok konzervativci traže novog lidera kako bi formirali konsenzus prije izbora sledećeg pape, Franja ide napred sa svojom vizijom inkluzivnije Crkve.

Papa je do sada imenovao oko 64 odsto kardinala mlađih od 80 godina, koji bi imali pravo da izaberu nasljednika nakon njegove smrti ili ostavke. Ako ga zdravlje posluži, Franja bi u narednim godinama mogao da imenuje još njih, povećavajući šanse da će njegov nasljednik, kako navodi Rojters, biti neko ko se slaže s njegovom vizijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.