Američki obavještajci: Napad na Sjeverni tok izvela proukrajinska grupa
Foto: Reuters

Američki obavještajci: Napad na Sjeverni tok izvela proukrajinska grupa

Američki obavještajni podaci nagovještavaju da je za sabotažu na gasovodu Sjeverni tok odgovorna proukrajinska grupa, a da je napad izveden bez znanja ukrajinskih vlasti, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike koji su željeli da ostanu anonimni. Oni napominju da nema dokaza da je u napad bila umiješana Rusija.

Američki zvaničnici su rekli da nemaju dokaze da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i najviši vojni vrh bili umiješani u operaciju, ili da su počinioci radili po naređenju bilo kojih ukrajinskih zvaničnika.

Kijev i Moskva razmjenjivali su optužbe za eksplozije na gasovodu koji povezuje Rusiju i Zapdnu Evropu. Rusija je u pojedinim trenucima tvrdila i da su za sabotažu odgovorni Vašington i London.

Nagrađivani američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš objavio je početkom februara tekst u kojem je naveo da iza sabotaže stoje SAD, a da je napad izveden po naredbi američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Njujork tajms prenosi da su američki zvaničnici rekli da najnoviji obavještajni podaci pokazuju da su napad izveli protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ne preciziraju ko su članovi te grupe, niti po čijem nalogu je operacija izvršena ili ko ju je finansirao.

Sagovornici Njujork tajmsa nisu željeli da otkriju prirodu ovih obavještajnih podataka, niti kako su do njih došli. Oni međutim, navode da zaključci nisu čvrsti i da i dalje ostaje moguće da je sabotaža izvršena od strane grupe koja je povezana s ukrajinskom vladom ili njenim bezbjednosnim službama.

Iako su ranije postojale spekulacije da bi Moskva mogla da bude odgovorna za eksplozije, mada nije bio jasan motiv zašto bi uništila sopstveni gasovog i spriječila lukrativnu trgovinu, američki zvaničnici sada tvrde da ne postoji ni jedan dokaz o umiješanosti ruskih vlasti u napad.

Zvaničnici koji su upoznati sa obavještajnim podacima do kojih se došlo kažu da se vjeruje da su izvršioci najvjerovatnije ukrajinske ili ruske nacionalnosti, ili da je grupa miješana. Dodaju da u akciju nisu bili uključeni Amerikanci ili Britanci.

Vjeruje se da su eksploziv na dno Baltičkog mora postavili iskusni ronioci koji zvanično nisu dio vojnih ili obavještajnih struktura. Međutim, moguće je da im je specijalizovani trening omogućila država.

Njujork tajms piše da bi svako dovođenje Ukrajine u vezu sa sabotažom, bilo direktno ili indirektno, moglo da poremeti “delikatne“ odnose između Kijeva i Berline, a da podrška njemačke javnosti, pogođene visokim troškovima za energente, splasne.

Portparol CIA odbio je da komentariše saznanja do kojih je došao Njujork tajms.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost poručio je da pitanja u vezi gasovoda treba postaviti evropskim vlastima, koje sprovode svoju istragu.

Gasovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 protežu se od ruskog grada Lubmina do sjeveroistočne Njemačke. Izgradnja prvog je koštala više od 12 miliona dolara i završen je 2011. godine. Sjeverni tok 2 nikada nije pušten u rad zbog pogoršanih odnosa između Zapada i Rusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.