Pregovori o rekonstrukciji Vlade: Ubjeđuju Medojevića, Danilović protiv
Vlada Crne Gore

Pregovori o rekonstrukciji Vlade: Ubjeđuju Medojevića, Danilović protiv

Parlamentarna većina uveliko pregovara o rekonstrukciji Vlade premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ostalo je nekoliko otvorenih pitanja koje će pokušati da riješe narednih dana, saznaju “VIjesti”.

Abazovićev kabinet nema povjerenje Skupštine od avgusta prošle godine, ali se mimo toga, uglavnom između članica Koalicije zajedno za budućnost Crne Gore, čiji je stub Demokratski front, i GP URA pregovara, o njegovoj rekonstrukciji. Pojedini izvori kažu da su i Demokrate dio toga, dok u toj partiji tvrde da to nije tačno.

Jedan izvor blizak toj stranci navodi da oni nisu uključeni detaljno u pregovore već da ih vodi Abazović, a da postoji načelni dogovor da ga oni podrže za premijera i da očekuju da GP URA stane iza njihovog predsjedničkog kandidata Alekse Bečića.

Stara - nova vlada je varijanta ako mandatar Miodrag Lekić ne uspije da sastavi svoju, kako bi se izbjegla mogućnost da predsjednik države Milo Đukanović raspusti parlament, navode izvori.

Prema informacijama “Vijesti”, u rekonstruisanu Vladu očekuje se ulazak DF-a, dok je planirano da bude smijenjen ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Pored toga što je Bošnjačka stranka, čiji je on lider, glasala za smjenu Vlade u Skupštini, Ibrahimoviću smetnju predstavlja i činjenica što će u predsjedničkoj kampanji najvjerovatnije agitovati za lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Prema navodima jednog izvora, Ibrahimovićevo mjesto planirano je za jednog zvaničnika DF-a. Takođe, u njoj bi kao vicepremijer mogao da se nađe i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Međutim, on za sada nije pristao na to, tvrdi drugi sagovornik, navodeći kao argument ono što svakodnevno i javno saopštava - da je Abazović navodno umiješan u šverc cigareta.

Neslaganje postoji i oko toga da li novu vladu treba formirati na osnovu Zakona o predsjedniku li ne.

DF traži pozicije koje bi imao i u novoj vladi Miodraga Lekića. Problem je i što Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, kako navode izvori, ne podržava rekonstrukciju.

Ukoliko tokom vikenda budu približeni stavovi, predsjednica parlamenta Danijela Đurović bi već za kraj naredne sedmice mogla da najavi sjednicu o izboru - rekonstrukciji Abazovićeve vlade.

Iz kabineta predsjednika države nijesu odgovorili na pitanje “Vijest” da li će Đukanović raspustiti Skupštinu nakon isteka rokova za formiranje nove vlade. On je u subotu, nakon predaje kandidature za predsjednika, novinarima rekao da “ne bi trčao s tim”.

”Razne su kontroverze u vezi sa Zakonom o predsjedniku. Treba vidjeti šta su ustavne odredbe, a šta odredbe kontroverznog Zakona o predsjedniku. Ostavljam sebi još malo vremena da pogledam kompatibilnost ustavnih i zakonskih rješenja. Moja je obaveza da beskompromisno poštujem Ustav”, kazao je.

Miodrag Lekić je u utorak, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekao da će konsultacije o novoj vladi biti završene u roku koji predviđa zakon.

”Nakon toga ću javno sumirati bilans, konkretan rezultat i mogući institucionalni nastavak. Ili nemogućnosti formiranja vlade, što se takođe dešava u demokratskim državama”, kazao je.

On je najavio političku vladu, ili tehničku ukoliko ne bude podrške. GP URA nije zainteresovana za ovu varijantu, insistirajući na rekonstrukciji aktuelne Vlade.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.