Šehović-Zaracin: Izabrati sudije Ustavnog suda, Crna Gora da se hitno vrati na evropski kolosjek
Foto: Socijaldemokrate

Šehović-Zaracin: Izabrati sudije Ustavnog suda, Crna Gora da se hitno vrati na evropski kolosjek

Crna Gora u najkraćem mogućem roku mora naći održiv način za izlazak iz političke i institucijalne krize sa kojom se suočava, ali i za vraćanje na evropski kolosjek, a izbor sudija Ustavnog suda je osnovni preduslov kako za takav razvoj događaja, tako i za nesmetano odvijanje izbornih procesa koji se očekuju, zaključeno je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damira Šehovića i specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuela Zaracina.

“Crna Gora se suočava sa najvećom krizom od obnove nezavisnosti na ovamo, zahvaljujući prije svega antievropskoj agendi aktuelne i prethodne Vlade, zbog čega je hitno potrebno izvršiti deblokadu Ustavnog suda, ali i organizovati prijevremene parlamentarne izbore, nakon kojih ćemo, vjerujemo, dobiti Vladu koja će istinski biti privržena evropskom i evroatlanstkom sistemu vrijednosti, te koja će zaustaviti dalje urušavanje temeljnih vrijednosti na kojima naše društvo počiva“, naveo je Šehović.

Predsjednik SD-a je takođe kazao da situacija u Crnoj Gori ima i širi, regionalni značaj, imajući u vidu konstantnu njenu izloženost malignim uticajima trećih strana poslednjih godina, zbog čega je prisustvo naših dokazanih međunarodnih partnera od posebno važnosti. 

“Zato smo veoma zahvalni na dodatnoj pažnji i posvećenosti koju Njemačka pokazuje prema Crnoj Gori, ali i prema Zapadnom Balkanu u cjelini“, saopštio je Šehović.

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan je ponovio da je politička i ustavan kriza predstavlja prepreku za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.

“Zato očekujemo od svih parlamentarnih partija da pokažu potrebnu dozu političke zrelosti i odgovornosti, sa ciljem postizanja potrebnih dogovora kako o Ustavnom sudu, tako i o svim ostalim otvorenim pitanjima koja su u interesu evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore, kojoj je ubjedljiva većina njenih građana privržena“, kazao je Zaracin. 

Sasatnku Šehovića i Zaracina je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori gospodin Peter Felten, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u SD-u Miloš Đuričković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.