Sjednica Vlade

"Popis od 1. do 15. novembra, trajekt linija pod kontrolom države"

Popis stanovništva u Crnoj Gori održaće se od 1. do 15. novembra ove godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Premijer Dritan Abazović istakao je da je trajektna linija Kamenari-Lepetani od sada pod kontrolom države, te da "nema ništa protiv da prevoz bude besplatan, dok se ne riješi pitanje koncesija".

"Pomorski saobraćaj ne može da radi van zakona"

Vlada je na predlog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) usvojila Informaciju o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za trajektnu liniju Kamenari-Lepetani. Stavljen je van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari - Lepetane dat na upravljanje kompaniji "Pomorski saobraćaj".

Premijer je istakao da u papirima trajektne linije Kamenari-Lepetani nema, te da Morsko dobro upravlja samo pristaništima. Istakao je da su "od ovog momenta Kamenari-lepetani pod kontrolom države". 

"Moramo da donesemo nove zaključke. Pomorska sigurnost se ne odnosi na saobraćaj, odnosno upravljanje lukama. Neko mora dobiti koncesiju, do tada, 45 dana može da ostane ovakakv status ako Pomorski saobraćaj bude želio... Nakon tog roka, Morsko dobro mora da preuzme upravljanje trajektnom linijom, ako se to ne desi ranije do završetka procesa koncesije, koje shodno zakonu, može dobiti bilo ko", poručio je Abazović.  

Jedna privatna kompanija, dodao je on, spremna je da besplatno ustupi korišćenje plovila, kako bi se odbvijao saobraćaj u prelaznom periodu. 

"Pomorski saobraćaj ne može da radi van zakona Crne Gore. I ne može za pristaništa od 200.000 eura da drži liniju koja donosi nekoliko miliona eura i totalne monopole", istakao je Abazović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da se stavlja van snage zaključak Vlade iz 2019. godine, kojim je produžen ugovor iako nije bila data koncesija. 

Ministar Damjanović je kazao da će novi koncesionari vjerovatno smanjiti cijene prevoza trajektom, na šta je premijer kazao da "nema ništa protiv da, dok se ne riješe koncesije, prevoz bude besplatan".

"I sa manjim cijenama prevoza, država se će više prihodovati nego do sada", dodao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. 

Državni sekretar u MKI Admir Šahmanović kazao je da će dodjelom koncesije stvoriti uslovi da država kroz naplatu naknade počne da ostvaruje prihode.

"Popis značajan za buduće prilike"

Povodom Predloga uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je Monstat predložio period od 1. do 15. novembra 2023. kao adekvatan period za realizaciju popisa.

"Mislim da je OK da i ovu obavezu, ako to okolnosti dozvole, realizujemo do kraja godine", dodao je premijer i podsjetio da je posljednji održan 2011. 

Ministar zdravlja, Dragoljub Šćekić, rekao je da je predlog o popisu bio predložen od 43. Vlade.

"Stavili smo to kao prioritet i on znači puno za buduće prilike u Crnoj Gori", rekao je Šćekić na sjednici.

Prva tačka na sjednici bila je Usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, pozdravila je nezdavni odabir kandidata za sudije Ustavnog suda. 

"Još jednom apel poslanicima da na sjednici parlamenta izglasaju sudije i sutkinje, ta podrška za dalji evropski put je izuzetno važna", istakla je ona.  

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je 27. februara prilika da "bustujemo evropske integracije".

"Čino bih volio da se izaberu sva četiri člana, mislim da bi to bilo odgovorno", dodao je Abazović. 

Ministarka Novaković kandidovala je na sjednici vlade informaciju o potrebi hitne mjere sanacije terena u zahvatu vodizvorišta Bolje sestre, sa elementima ekološke katastrofe.

Abazović je kandidovao kao usmenu informaciju o mogućnostima osnivanja državnog telekomunikacionog operatera.

“Ta priča je skroz realna, infrastruktura postoji. Ali, ima mnogo posla”, rekao je premijer.

Na početku sjednice je minutom ćutanja odata pošta stradalima u razornim zemnjotresima u Turskoj i Siriji.

Predlog dnevnog reda za danas pogledajte OVDJE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.