Tomanović: Instrumenti u seizmološkim stanicama relativno stari; Moramo da gradimo u skladu sa standardom

Građani da se prilagode životu na trusnom području

Tomanović: Instrumenti u seizmološkim stanicama relativno stari; Moramo da gradimo u skladu sa standardom

,,Zemljotresi koji su se dogodili na graničnom dijelu Turske i Sirije, ne mogu da imaju uticaja na Crnu Goru. Najveći dio seizmičke, oslobođene energije, biće koncentrisan u području rasjedne površi koja se pokrenula tokom ovog zemljotresa. Seizmička slika na teritoriji Crne Gore i okruženja je standardna. Imamo povremeno aktiviranje seizmogenih zona, koje reprodukuju zemljotrese neke male jačine“, kazala je načelnica odsjeka za analizu i obradu podataka u Seizmološkom zavodu Crne Gore (SZCG) Milena Tomanović.

Kada je riječ o opremi kojom raspolažu seizmološke stanice u našoj zemlji, Tomanović je objasnila da je neophodna njihova zamjena.

,,Instrumenti su relativno stari. Kako tehnologija napreduje, u budućnosti planiramo njihovu promjenu. U SZCG imamo savremene softvere i instrumenti na terenu moraju da prate savremenu tehnologiju. To zahtijeva velika finansijska sredstva koja mi ne možemo da finansiramo iz našeg redovnog budžeta. U budućnosti, to moramo da realizujemo, kako bi imali kompletnu opremu i kako bi bili na usluzi građanima, kao do sada“, pojasnila je načelnica odsjeka za analizu i obradu podataka u SZCG.

Podsjetila je građane da žive na seizmičko-aktivnom području, te da više moraju raditi na edukaciji.

,,Moramo da se prilagodimo životu na takvom prostoru i da se usaglasimo sa prirodom. Moramo da gradimo u skladu sa standardom. Samo tako možemo da minimalizujemo efekte koji mogu da nastanu, ukoliko dođe do nekog većeg, razornijeg zemljotres u budućnosti“, zaključila je Tomanović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.