Pasoš Crne Gore na 45. mjestu, u 124 zemlje bez vize
Ilustracija

Pasoš Crne Gore na 45. mjestu, u 124 zemlje bez vize

Na najnovijoj listi zemalja i teritorija rangiranih po "snazi" pasoša, Crna Gora je zauzela 45. od 109 mjesta prema Henli pasport indeksu (The Henley Passport Index) za 2023.

Sa pasošem Crne Gore moguće je ući u 124 zemlje bez vize.

Države su rangirane na osnovu broja zemalja za koje vlasnicima određenog pasoša nije potrebna viza.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija, na 11. mjestu, budući da njeni državljani mogu bez vize da putuju u 182 zemlje. Hrvatska je na 18. mjestu, pošto vlasnicima njenog pasoša viza nije potrebna za ulazak u 174 zemlje. 

Srbija je zauzela 38. mjesto i najbolje je plasirana od zapadnobalkanske šestorke. Državljani Srbije bez vize mogu da uđu u 136 zemalja.

Sa pasošem Sjeverne Makedonije moguće je ući u 125 država bez vize, što tu zemlju dovodi na 44. mjesto. Na 49. mjestu je pasoš Bosne i Hercegovine (ulazak u 118 zemalja bez vize).

Putna isprava Albanije je na 51. poziciji (ulazak u 115 zemalja bez vize), dok Kosovo zauzima 101. mjesto, pošto pasoš koji izdaju prištinske vlasti omogućava ulazak u 41 zemlju.

Prvi na listi je Japan (ulazak u 193 zemlje bez vize), dok drugo mjesto dijele Južna Koreja i Singapur (192 zemlje). Na trećem i četvrtom mjestu su Njemačka, Španija, Finska, Italija i Luksemburg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.