Papa Franjo: Rat je zločin protiv Boga i čovječnosti
Papa Franjo

Papa Franjo: Rat je zločin protiv Boga i čovječnosti

Papa Franjo je u svom godišnjem obraćanju diplomatama osudio rat u Ukrajini, iranski tretman demonstranata i upad Bolsonarovih pristalica u vladine zgrade.

U obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu poznato i kao “papino obraćanje o stanju svijeta“, papa Franja je označio teme od najveće brige za Svetu Stolicu, prenosi RTS.

Papa je osudio “buđenje smrti i razaranja“ izazvano ofanzivom Rusije na Ukrajinu, opisujući rat kao “zločin protiv Boga i čovječanstva“.

On je rekao da napadi na civilnu infrastrukturu izazivaju smrt “ne samo od pucnjave i akata nasilja, već i od gladi i hladnoće“.

“Svaki čin rata usmjeren ka neselektivnom uništavanju čitavih gradova ili velikih područja sa stanovnicima je zločin protiv Boga i čovječanstva koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu“, rekao je papa Franjo.

On je takođe upozorio na rastuću nuklearnu prijetnju koja je podsjetila na kubansku raketnu krizu 1962. godine.

Franjo je rekao da svijet “Još jednom osjeća strah i tjeskobu“ i pozvao na potpunu zabranu nuklearnog oružja.

“Smrtna kazna nedopustiva“

Papa Franjo je osudio upotrebu smrtne kazne od strane vlasti u Teheranu protiv demonstranata koji traže veće slobode za žene.

U obraćanju papa je do sada najoštrije osudio primjenu sile nad demonstrantima na protestima širom Irana koji su izbili zbog smrti Mahse Aminija.

Posebno je osudio torturu nad demonstrantima u policijskom pritvoru.

“Smrtna kazna ne može biti pravda koju primjenjuje država, jer ne predstavlja sredstvo odvraćanja niti pruža pravdu, već samo podstiče žeđ za osvetom“, rekao je papa aludirajući na podatak da su najmanje četiri osobe pogubljene u Iranu od početka demonstracija.

Franja je takođe pozvao na ukidanje smrtne kazne svuda u svijetu opisujući je kao “uvijek nedopustivu jer narušava neprikosnovenost i dostojanstvo ličnosti“.

U širem komentaru o pravima žena na globalnom nivou, papa je rekao da se žene u mnogim zemljama i dalje tretiraju kao “građanke drugog reda“.

“One su podvrgnute nasilju i zlostavljanju, uskraćena im je mogućnost da uče, rade, zapošljavaju se i imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, pa čak i hrani“, rekao je papa Franjo.

Komentar o obrazovanju mogao bi da se odnosi na nedavni potez avganistanskih talibana da zabrane ženama da studiraju.

“Pojačana politička i društvena polarizacija“

Papa je izrazio uznemirenost zbog „slabljenja demokratije“ u Americi, navodeći da su pristalice bivšeg brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara u nedjelju upale u zgrade vlade u Braziliji.

To je, kako kaže papa, dokaz „pojačane političke i društvene polarizacije“ koja pogađa različite regione Amerike.

On je rekao da postoji nekoliko zemalja u kojima su“političke krize opterećene tenzijama i oblicima nasilja koji podstiču društvene sukobe“.

“Razmišljam o ovih posljednjih nekoliko sati u Brazilu“, rekao je papa u dijelu obraćanja koje nije prethodno predviđeno u najavljenom tekstu njegovog govora.

Papa Franjo je takođe naveo Peru, koji je nedavno zahvaćen protestima širom zemlje i zabrinjavajuću situaciju na Haitiju, gdje je nasilje bandi često.

“Postoji stalna potreba da se prevaziđe partijski način razmišljanja i da se radi na promociji opšteg dobra“, zaključio je u svom obraćanju diplomatama u Vatikanu poglavar Katoličke crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.