Bolsonaro napustio Brazil, neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika
Žair Bolsonaro

Budući bivši predsjednik se zaputio ka SAD-u

Bolsonaro napustio Brazil, neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika

Kancelarija potpredsjednika Brazila Hamiltona Muraoa saopštila je da je on postao vršilac dužnosti šefa države, što je indikacija da je odlazeći predsjednik Žair Bolsonaro napustio zemlju, dok jedan zvanični dokument ukazuje da se vjerovatno uputio u SAD, na Floridu.

Ljevičar Luiz Injacio Lula da Silva, Bolsonarov politički protivnik koji ga je porazio na predsjedničkim izborima, biće inaugurisan za predsjednika u nedelju, 1. januara 2023. godine.

Kancelarija za odnose sa medijima potpredsjednika države potvrdila je da je general Hamilton Murao postao vršilac dužnosti predsjednika.

Pošto se to desilo nakon što je Bolsonaro krenuo na put, izvjesno je da će izbjeći prisustvo na Lulinoj inauguraciji, čime će prekinuti tradiciju u Brazilu da odlazeći predsjednik prisustvuje inauguraciji novoizabranog šefa države.

Brazilski službeni glasnik pokazuje da je nekoliko zvaničnika dobilo dozvolu da bude u pratnji “budućeg bivšeg predsjednika“ tokom njegovog boravka u Majamiju od 1. januara do 30. januara, kako bi mu “pružalo savjete, obezbjeđivalo ga i davalo mu ličnu podršku“.

Prema podacima sa sajtova za praćenje aviosaobraćaja, zvanični avion oružanih snaga Brazila poletio je iz glavnog grada Brazilije u dva sata popodne po lokalnom vremenu, a njegova destinacija je Orlando na Floridi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.