Borba protiv crnogorskih klanova Europol odvela do Brazila
Foto: Reuters

Borba protiv crnogorskih klanova Europol odvela do Brazila

Borba specijalnog tima Europola protiv crnogorskih kriminalnih klanova dovela je istražitelje do dalekog Brazila. Operacija "Dontraz", kako je najnoviju akciju nazvala brazilska policija, rezultirala je hapšenjem 16 osumnjičenih za organizaciju transatlantskog šverca 5,7 tona kokaina, među kojima je "jedno vrlo zvučno ime". Radi se o državljaninu Srbije, koji je godinama u Brazilu.

Priča počinje u aprilu prošle godine, kada je u državi Kabo Verde, na Zapadu Afrike, direktor sudske policije Rikardo Gonkalves izjavio da su uhapšena dvojica Crnogoraca zbog šverca 5,7 tona kokaina. On je objasnio novinarima tada da je operacija bila dio "relevantne saradnje“ sa Federalnom policijom Brazila, američkom Agencijom za borbu protiv droga, američkom mornaricom i Nacionalnom Agencijom za kriminal iz Ujedinjenog Kraljevstva

"Droga je dopremana ribarskim brodom iz Brazila", kazao je Gonkalves nakon akcije.

"Pod jurisdikcijom (Kabo Verde) Zelenortskih ostrva, pripadnici bezbjednosnih agencija SAD i Zelenortskih ostrva ukrcali su se i pregledali brod 'Alkatraz', oduzimajući 5.668 kilograma kokaina“, naveo je Gonkalves.

Akcija je izvedena na otvorenom moru, brodu je trebalo pet dana plovidbe da stigne do luke Praja, najbližem prilaznom mjestu. 

Uhapšeno je sedam osoba, pet Brazilaca i dvojica crnogorskih državljana. U pitanju su muškarci starosti između 32 i 66 godina. Njihov identitet nikad nije saopšten. 

Crnogorska policija se povodom ovog slučaja dosad zvanično nije oglašavala.

Evropska komisija ukazala je u prošlogodišnjem izvještaju o Crnoj Gori na porast slučajeva u kojima su uhapšeni crnogorski državljani zbog šverca droge u inostranstvu.

Onda je sud u Kabo Verdeu osudio na po 12 godina zatvora dvojicu crnogorskih i pet brazilskih državljana zbog šverca 5,7 tona kokaina. Presuda je izrečena 9. decembra prošle godine.

Tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora, sud je to uvažio i izrekao kaznu.

U međuvremenu, specijalne policijske agencije, uz koordinaciju Europola, nastavile su istragu kako bi utvrdili ko je organizovao ovako veliku pošiljku droge. Dalji tok istrage odveo ih je do Brazila. 

Prije dva dana, novi događaj u ovoj istrazi. Brazilska policija uhapsila je 16 osoba zbog, kako su saopštili, organizacije šverca 5,7 tona kokaina koji je zaplijenjen prošle godine na zapadu Afrike. Među uhapšenima je i državljanin Srbije, objavio je Europol zvanično.

Istraga je sprovedena u okviru djelovanja Europolove Operativne radne grupe (OTF) "Balkanski kartel“ a tokom poslednjih godinu i po dana vlasti su neumorno radile zajedno na prikupljanju obavještajnih podataka i koordinaciji operativnih aktivnosti, tvrde u Europolu.

"Kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umiješana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije", navodi se u saopštenju Europola.

Pojašnjavaju da je izvršena serija racija na različitim lokacijama u Brazilu (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Katarina).

"Kao rezultat toga, uhapšeno je 16 osumnjičenih, od kojih je nekoliko imalo veze sa kriminalnom organizacijom 'Primeiro Comando da Capital'. Srpski vođa bio je jedna od najvažnijih meta u okviru Europolovog OTF 'Balkanskog kartela' zbog svoje uloge u organizovanju brojnih pošiljki droge između više  kontinenata", saopšteno je iz Europola.

Brazilski istražitelji su, kako je saopšteno, uspjeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dvije nedavne zapljene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi, u Brazilu, avgusta 2022.

Iz Europola su kazali da ova serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa sa Zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta.

U istrazi su učestvovali brazilska Federalna policija, nacionalna policija Zelenortskih ostrva, Uprava kriminalističke policije Srbije, Nacionalna agencija za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva, Američka uprava za borbu protiv droga (US DEA), Europol i MAOC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.