Peru dobio prvu predsjednicu države: Dina Boluarte položila zakletvu
Foto: Reuters

Peru dobio prvu predsjednicu države: Dina Boluarte položila zakletvu

Potpredsjednica Perua Dina Boluarte položila je zakletvu kao nova, prva žena predsjednica države, zamijenivši Pedra Kastilja, koga je Kongres prethodno opozvao, samo 17 mjeseci nakon njegovog izbora.

Boluarte je tokom sjednice Kongresa u srijedu rekla da preuzima dužnost “u skladu sa Ustavom Perua, od sada do 26. jula 2026“, kada ističe Kastiljov mandat.

Članovi Kongresa Perua su opozvali Kastilja samo nekoliko sati nakon što je on rekao da raspušta najviše zakonodavno tijelo.

Suočen sa trećim pokušajem opoziva u 18 mjeseci vlasti, Kastiljo je u televizijskom obraćanju naciji objavio da raspušta Kongres i da će vladati dekretom u, kako kritičari kažu. “državnom udaru“.

Bivši učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočavao se s neprekidnim krizama, s ponovljenim rekonstrukcijama kabineta, višestrukim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

“Ova nepodnošljiva situacija se ne može nastaviti“, rekao je Kastiljo, najavljujući da “privremeno raspušta Kongres i uspostavlja vanrednu vladu“.

On je rekao da će sazvati novi Kongres “što je prije moguće za izradu novog ustava u periodu od najviše devet mjeseci“.

Dodao je da će, dok se ne formira novi Kongres, zemljom “upravljati dekretima“ i da će biti policijski čas između 22 i 4h ujutro.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Hose Vilijams Zapata pozvao je na Kastiljov opoziv “zbog moralne nesposobnosti“, nakon što je predsjednik pokušao da “raspusti Kongres i spriječi njegovu funkciju na neustavan način“.

Kongresu kojim dominira opozicija, koja ima 80 mjesta, bilo je potrebno 87 glasova da usvoji predlog, a za njega je glasao 101 poslanik od 130.

Kastiljo je treći predsednik od 2018. godine koji je smijenjen prema odredbi o “moralnoj nesposobnosti“ u ustavu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.