Zašto bole zglobovi i kosti kada pada kiša?

Zašto bole zglobovi i kosti kada pada kiša?

Temperature sve više padaju, a to znači zdravstvene probleme za neke ljude. Osim što su okidač za prehladu, atmosferske promjene kod jednog dijela populacije pogoršavaju bolove u zglobovima i kostima. Ljekarima još uvijek nije sasvim jasan razlog zašto se to događa.

Postoji mogućnost da promijene temperature povezane s padavinama generišu promjene u ovojnici vezivnog tkiva koja se naziva okosnica.

Prema mišljenju medicinske savjetnice Lin Poston, „kada se mišići i zglobovi ohlade, tečnost oko zglobova i tetiva se zgusne, zbog čega osjećamo ukočenost“.

Druga teorija je da je bol posledica pada atmosferskog pritiska koji se javlja kada se poveća vlažnost u vazduhu.

Poslednjih godina nekoliko studija istaklo je da faktori iz spoljne sredine utiču na pojavu bolova u zglobovima, ali  istraživači sa Harvarda isključili su tu vezu, prenosi Index.hr.

Ipak, to ostaje tema koja budi zanimanje naučnika do te mjere da postoji posebna nauka koja se bavi time, a zove se medicinska biometeorologija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.