Naučnici razvili univerzalnu vakcinu protiv gripa, uskoro testiranje na ljudima

Naučnici razvili univerzalnu vakcinu protiv gripa, uskoro testiranje na ljudima

Početni testovi na životinjama izgledaju obećavajući u stvaranju vakcine protiv svih sojeva gripa.

Razvijena je mRNK vakcina protiv svih 20 poznatih podtipova virusa gripa. Inicijalni testovi sprovedeni na životinjama pokazuju da je vakcina smanjila znake bolesti i zaštitila ih od smrti, čak i kada su životinje bile izložene virusima gripa koji nijesu povezani sa onima koji su korišćeni za pravljenje vakcine.

Rad ukazuje na to da bi vakcina mogla da ponudi široku zaštitu od svih sojeva gripa, uključujući i one smrtonosne. S obzirom na rizik od pandemije gripa i smrti prouzrokovane sezonskim gripom, ovo bi moglo da bude nevjerovatno sredstvo u medicinskom arsenalu, piše IFL Science.

“Ideja je da imamo vakcinu koja će ljudima dati osnovni nivo imunološkog pamćenja na različite sojeve gripa, tako da će biti mnogo manje bolesti i smrti kada dođe do sljedeće pandemije gripa“, navodi se u saopštenju stariji autor studije dr Skot Hensli, profesor mikrobiologije na Medicinskom fakultetu Perelman.

Vakcina koristi istu tehnologiju mRNK koja je uspješno demonstrirana u vakcinama protiv kovida-19. Koristi imunogene: antigene koji stimulišu imuni odgovor. RNK ima šifru ključnog, ali bezopasnog, proteina gripa koji dijeli 18 tipova virusa gripa A i dva tipa gripa B.

Jednom ubrizgane, ćelije u tom području proizvode protein i imuni sistem vjeruje da je napadnut, proizvodeći specifična antitiijela.

Dakle, sjledeći put kada virus gripa uđe u organizam, imuni sistem će moći brže da reaguje. Vakcina nije sterilizujuća, ne sprječava da ponovo dobijete grip. Umjesto toga, ona priprema vaše tijelo tako da ako dobijete grip, to bude manje ozbiljno.

“Ova vakcina se može uporediti sa SARS-CoV-2 mRNK vakcinama prve generacije, koje su bile usmjerene na originalni Vuhan soj koronavirusa“, rekao je Hensli.

On je dodao da protiv kasnijih varijanti kao što je omikron, „ove originalne vakcine nijesu u potpunosti blokirale virusne infekcije, ali su nastavile da pružaju trajnu zaštitu od teških bolesti i smrti“.

Tim želi da ovu vakcinu testira i na ljudima. Oni sada osmišljavaju klinička ispitivanja na ljudima da vide kako će vakcina da se ponaša. Ako bude uspješna, ova vakcina bi mogla da se upotrijebi za suzbijanje širenja i opasnosti od gripa u svim starosnim grupama, od djece do starih osoba.

“Mislimo da bi ova vakcina mogla značajno da smanji šanse da dobijete tešku infekciju gripom“, dodao je Hensli.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science.

Izvor: IFL Science, N1 Beograd

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.