WhatsApp na meti hakera, ukrali 500 milijuna brojeva, među njima i hrvatski

WhatsApp na meti hakera, ukrali 500 milijuna brojeva, među njima i hrvatski

Ako koristite WhatsApp, vaši bi podaci mogli biti na prodaju.

Telefonski brojevi gotovo 500 miliona korisnika WhatsAppa iz baze podataka ažurirane 2022. godine prodaju se na hakerskim forumima. To znači da je gotovo četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika WhatsAppa izložena riziku.

Više izvora, pišu strani tech mediji, tvrdi da se radi o potvrđenim informacijama, a ako je zaista tako, moglo bi se raditi o jednom od najvećih curenja podataka ikad.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika WhatsAppa iz 84 zemlje, uključujući SAD, UK, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju. Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske i 20 miliona iz Turske. Baza podataka navodno sadrži gotovo 10 miliona ruskih brojeva telefona.

Informacije uglavnom koriste napadači za phishing napade. Stoga se korisnicima WhatsAppa savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke s nepoznatih brojeva.

Hakeri te podatke i prodaju te su objavili cijene: 7000 dolara traže za američke podatke, 2500 za britanske podatke.

TechRadar piše da su uputili kompaniji Meta pitanje kako bi provjerili autentičnost tvrdnji i dobili dodatne komentare. Zasad nemaju odgovor.

Izvor: Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.