Đukanović-Marsela

"U ovom regionu ništa dobro se ne može dogoditi van konteksta evropeizacije Balkana"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Republike Italije u Crnoj Gori Andreinu Marselu.

Predsjednik je visoko ocijenio ambasadorkinu aktivnost na početku diplomatskog mandata, što je dragocjeno za Crnu Goru, imajući u vidu važnost koju Crna Gora pridaje odnosima sa Italijom, ali i očekivanjima koja od te zemlje, u procesu  evropske integracije, imaju i Crna Gora i region.

Predsjednik je čestitao izbor nove italijanske vlade uz srdačne pozdrave i najbolje želje premijerki Meloni i zadovoljstvo da je na čelu italijanske diplomatije Antonio Tajani, sa kojim je ostvarena dugotrajna saradnja tokom prethodnih funkcija.

"Uz očekivanje da je prva prilika za susret sa predsjednikom vlade već na predstojećem Samitu EU-ZB u Tirani, početkom narednog mjeseca, Predsjednik se osvrnuo na očigledno izgubljen korak u pristupanju regiona EU, nažalost i Crne Gore, koja je u poslednje dvije godine stagnirala u procesu u kojem je bila pozitivan primjer realizacije evropske agende. Uz to, ponovio je uvjerenje da se u ovom regionu ništa dobro ne može dogoditi van konteksta evropeizacije Balkana, za šta su neophodni zajednički napori kako bi obnovili evropsku aktivnost", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

On je detaljno upoznao ambasadorku sa unutrašnjim prilikama u zemlji, na čemu je ambasadorka Marsela zahvalila, cijeneći široku analizu situacije.

Uz ocjenu o bliskim i prijateljskim odnosima dvije zemlje iskazala je ocjenu o veoma kritičnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Crnoj Gori, uzrokovanu blokadom institucija. Na toj liniji, ukazala je na potrebu nastavka dijaloga u cilju postizanja kompromisa i  šireg konsenzusa - saopšteno je.

Potvrđena je obostrana zainteresovanost za realizaciju ranije prihvaćene posjete predsjednika Matarele Crnoj Gori i izražena spremnost da nastave međusobni dijalog u kontekstu aktuelnih dešavanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.