Ukrajinski zvaničnik: Moskva nije kontaktirala Kijev za mirovne pregovore
Andrij Jarmak, Foto: AP Photo

“Prije početka pregovora neophodno povući sve trupe sa tla Ukrajine“

Ukrajinski zvaničnik: Moskva nije kontaktirala Kijev za mirovne pregovore

Moskva nije zvanično kontaktirala Kijev za mirovne pregovore, a Rusija bi najpre trebalo da povuče svoje snage iz Ukrajine, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjedništva Andrij Jermak.

“Nemamo zvaničan zahtjev ruske strane za pregovore“, rekao je Andrij Jermak koji se video linkom obratio na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u kanadskom Halifaksu.

Jermak je rekao da njegova zemlja ne bi prihvatila pregovore koji se ne zasnivaju na suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

“Prvi korak koji bi ruska strana trebalo da preduzme jeste povlačenje svih svojih snaga sa ukrajinske teritorije“, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je odbacio mogućnost postizanja kratkoročnog primirja sa Rusijom, ocjenjujući da bi to pogoršalo situaciju.

“Rusija sada traži kratko primirje, predah da povrati snagu. To bi moglo da se ocijeni kao kraj rata, ali takav predah će samo pogoršati situaciju“, rekao Zelenski na istom skupu.

Prema njegovim riječima, istinski, trajni i pošteni mir može doći samo uz potpuno okončanje ruske agresije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.