Nove mjerne jedinice: Zemlja teži šest ronagrama

Nove mjerne jedinice: Zemlja teži šest ronagrama

Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje, odlučili su u Parizu međunarodni naučnici.

Međunarodni naučnici okupljeni u Francuskoj izglasali su nove najmanje i najveće mjerne jedinice, potaknuti stalno rastućom količinom podataka, a to su ronagrami i kvetametri.

Po prvi put u više decenija, nove mjerne jedinice dodane su Međunarodnom sistemu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sistem.

 Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje, prenosi Hina.

O promjeni su glasali naučnici i predstavnici vlada iz cijelog svijeta koji su prisustvovali 27. generalnoj konferenciji za utege i mjere, koja upravlja SI-om i održava se svake četiri godine u dvorcu Versaj, zapadno od Pariza.

Ovime se olakšava izražavanje velikih količina. Otkako je SI uspostavljen 1960. godine, naučna potreba dovela je do sve većeg broja mjernih jedinica.

Posljednji put su 1991. godine hemičari uveli zetu i jotu kako bi lakše izrazili velike molekuralne količine.

Jotametar je jedinica iza koje slijede 24 nule.

Čak niti moćna jota nije dovoljna za sve veću količinu podataka, sudeći prema Nacionalnoj aboratoriji za fiziku Velike Britanije.

“Vrlo smo blizu granice po pitanju izražavanja podataka u najvećoj mjernoj jedinici jotabajtima”, potvrdili su za AFP.

“Ako razmišljamo o masi, umjesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama,” što je šestica iza koje slijedi 27 nula.

“Jupiter [je težak] oko dva kvetagrama”, dodao je. Iza kvetagrama slijedi 30 nula.

Izvor: Al Jazeera

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.