Blažić: Na djelu podrivanje demokratije, ne dešava se slučajno pred izbore
Đorđije Blažić

"Jasno je da Glavni grad ne želi u svom sastavu da ima Zetu"

Blažić: Na djelu podrivanje demokratije, ne dešava se slučajno pred izbore

Jasan je cilj i pozadina da Glavni grad praktično ne želi da u svom sastavu ima Zetu, nego da je na silu formira kao jedinicu lokalne samouprave kako bi glasačko tijelo bilo odvojeno, ocijenio je za Radio Crne Gore profesor Đorđije Blažić. Ističe da je na djelu kršenje demokratije, ali da je najgore što će preko 150.000 građana Podgorice biti uskraćeno za glasanje na konsultativnom referendumu.

"Definitivno da se radi ne samo o podrivanju demokratije, s jedne strane, i uskraćivanju ustavnih prava građana na referendumu, pošto je zakon veoma precizan i veoma jasan. Jedan od tih uslova za osnivanje opštine je takozvani konsultativni referendum koji je očigledno izdignut, ali ovo je još drastičnija situacija kada parlament, kada zakonodavac, potpuno svjesno krši zakon, dovodeći u situaciju da ostvaruje isključivo partijske interese jer sve ovo što se dešava ne dešava se slučajno pred izbore", kazao je Blažić, prenosi portal RTCG.

Dodaje da ćemo brzo vidjeti i korake Ustavnog suda.

"Da li će da ćuti, kao što je navikao decenijama, ili će zakon, čim se objavi i stupi na snagu, staviti u proceduru da ga po službenoj dužnosti ocijeni."

"Ovo jeste kršenje demokratije, ali ono što je najgore je uskraćivanje preko 150.000 građana Podgorice da glasaju na konsultativnom referendumu", kazao je Blažić za Radio. 

Podsjetimo, Skupština je sinoć usvojila izmjene dva zakona kojim je predviđeno da Zeta dobije status opštine, ali i da građani Zete ne glasaju na lokalnim izborima u Podgorici koji su raspisani za 23. oktobar. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.