Gutereš: Zabrinut sam zbog situacije oko elektrane Zaporožje, moguća nuklearna katastrofa
Antonio Gutereš

Gutereš: Zabrinut sam zbog situacije oko elektrane Zaporožje, moguća nuklearna katastrofa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, javljaju agencije.

"Ozbiljno sam zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u južnoj Ukrajini“, poručio je Gutereš.

On je rekao da je pozvao "sve zainteresovane da pokažu zdrav razum i da ništa ne čine što bi moglo da ugrozi fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane u Zaporožju“, koja je najveća nuklearka u Evropi.

Gutereš je ocijenio da se "umjesto smirivanja situacije, proteklih nekoliko dana pojavili izvještaji o duboko zabrinjavajućim incidentima“, koji bi, ako se nastave "mogli izazvati katastrofu“.

Elektrana Zaporožje granatirana je nekoliko puta i djelimično oštećena tokom prošlog vikenda, ali je ključna infrastruktura ostala je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade i istovremeno ih negiraju.

Savjet bezbjednosti UN bi, na inicijativu Rusije, trebalo da raspravlja o situaciji u zaporoškoj elektrani. Kijev je u ponedeljak pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, koju pod kontrolom drže ruske snage.

Nuklearnu elektranu Zaporožje ruske vojne snage zauzele na početku rata, ali u njoj i dalje rade ukrajinski tehničari, objavila je ranije agencija Rojters.

Obije su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam“ – ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu od raketiranja, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.